Annons

Villaägare fick behålla hyresrätt

Borås AB bostäder i Borås gick till hyresnämnden för att bli av med en hyresgäst som skaffat villa med sin man. Men nämnden gick på hyresgästens linje. Kvinnan får ha kvar sin lägenhet.

Man får äga en villa och ändå ha kvar sin hyresrätt. Det slår hyresnämnden fast efter att det kommunala bostadsbolaget i Borås försökt säga upp hyresavtalet med en kvinna som köpt ett hus. 

Kvinnan och hennes man hade varit separerade under en period och bott i varsin lägenhet när de beslutade att ge relationen en ny chans och köpte ett hus tillsammans. Relation blev dock inte vad de hoppats på och kvinnan hävdar att hon aldrig hann flytta in i huset. Däremot äger hon halva fastigheten och vill fortsätta med det då parets gemensamma barn bor i villan.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Ab Bostäder hade också som skäl till uppsägningen att kvinnan hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Som bevis hade bolaget foton på kvinnans ytterdörr där ett annat namn stod skrivet och ett utdrag från folkbokföringen som visade att det var fler skrivna på adressen. Kvinnan själv menar att det andra namnet på dörren är hennes sons sambo och att både hon och sonen är inneboende hos henne. Hyresnämnden slår fast att det är upp till bolaget att bevisa att det rör sig om andrahandsuthyrning och att några sådana bevis inte presenterats.

När det gäller kvinnans behov av lägenheten nu när hon är delägare i ett hus menar rätten att hon fortfarande har vad som kallas ett ”skyddsvärt behov” av lägenheten, eftersom det är hennes permanenta bostad. Hennes förklaring att hon har huset för att underlätta för sina barn ser rätten som en godtagbar förklaring.

Annons
Läs också Mardröm för hyresgästerna när ventilationen byts ut: "Psykisk och fysisk terror" Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen Kvinna i sexrummare vräks - har 90 000 kronor i hyresskuld Hyresgäster dras till domstol när värdar strandar hyresförhandlingar Maria bor delar av året i Turkiet för hälsans skull – hotas med vräkning: ”Det gnager i skallen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.