Annons

Villaägare fick behålla hyresrätt

Borås AB bostäder i Borås gick till hyresnämnden för att bli av med en hyresgäst som skaffat villa med sin man. Men nämnden gick på hyresgästens linje. Kvinnan får ha kvar sin lägenhet.

Man får äga en villa och ändå ha kvar sin hyresrätt. Det slår hyresnämnden fast efter att det kommunala bostadsbolaget i Borås försökt säga upp hyresavtalet med en kvinna som köpt ett hus. 

Kvinnan och hennes man hade varit separerade under en period och bott i varsin lägenhet när de beslutade att ge relationen en ny chans och köpte ett hus tillsammans. Relation blev dock inte vad de hoppats på och kvinnan hävdar att hon aldrig hann flytta in i huset. Däremot äger hon halva fastigheten och vill fortsätta med det då parets gemensamma barn bor i villan.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ab Bostäder hade också som skäl till uppsägningen att kvinnan hyrt ut sin lägenhet i andra hand. Som bevis hade bolaget foton på kvinnans ytterdörr där ett annat namn stod skrivet och ett utdrag från folkbokföringen som visade att det var fler skrivna på adressen. Kvinnan själv menar att det andra namnet på dörren är hennes sons sambo och att både hon och sonen är inneboende hos henne. Hyresnämnden slår fast att det är upp till bolaget att bevisa att det rör sig om andrahandsuthyrning och att några sådana bevis inte presenterats.

När det gäller kvinnans behov av lägenheten nu när hon är delägare i ett hus menar rätten att hon fortfarande har vad som kallas ett ”skyddsvärt behov” av lägenheten, eftersom det är hennes permanenta bostad. Hennes förklaring att hon har huset för att underlätta för sina barn ser rätten som en godtagbar förklaring.

Annons
Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.