Annons

Ville ha in luft i lägenheten – men värden plomberade fönstren

Landskrona Det kan bli 30 grader varmt inomhus men värden blev irriterad på att fönstren stod öppna. En dag plomberade han igen dem.
Foto: Pixabay
Genrebild

Ibland vill kvinnan ha in luft i lägenheten, framför allt när hon städar och öppnar då takfönstren. På sommaren kan det också bli mycket varmt i bostaden, upp mot 30 grader. Plötsligt en dag kunde hon inte öppna fönstren. De var fastskruvade och plomberade. Värden hade själv gått upp på taket och fixat det.

Men nu måste hyresvärden backa.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresnämnden i Malmö förelägger värden på en ort utanför Landskrona att fixa till fönstren så att de går att öppna igen.

Annons

Det var Hyresgästföreningen i norra Skåne som drev ärendet som ett åtgärdsföreläggande. Värden plomberade fönstren med motiveringen att de hade stått vidöppna under en längre tid, även vid dåligt väder, och det kunde skada lägenheten. Vädringsspjäll gjorde tillräckligt för ventilationen.

Det ansåg inte hyresgästen och Hyresgästföreningen utan menade värdens agerade ”var ett men i nyttjanderätten” och en väsentlig ändring av lägenheten vilket hyresgästen måste godkänna. Kvinnan hade glömt att stänga fönstren någon enstaka gång men inget hade skadats.

Annons
Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresnämnden går på hyresgästens linje. Det är inte tillräckligt med endast en vädringsventil eftersom takvåningen kan bli mycket varm. Plomberingen har betytt att kvinnan inte kan vädra ordentligt. Värdens agerande var ”men i nyttjanderätten”.

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.