HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ville hyra lägenhet ‒ polisanmäls för att ha ljugit

Halmstad Det kommunala bostadsbolaget i Halmstad har polisanmält en person för osant intygande samt en hyressökande som har visat ett falskt anställningsbevis. – Vi vill att hela processen med att få en lägenhet ska gå lagligt till, säger Hfab:s Helene Blomberg.
Foto: Göte Karlsson
Helene Blomberg, affärsområdeschef vid Hfab, arbetar bland annat med att få bukt med svarta andrahandskontrakt.

Ända sedan våren 2016 har det kommunala bostadsbolaget i Halmstad arbetat mot ogiltiga hyreskontrakt. Ett sätt för bolaget att komma åt problemet är att de jobbat med så kallade normavvikelser. Det kan vara att någon annan än den som står på kontraktet betalar hyran eller att någon annan än den som står på kontraktet gör felanmälan. Det kan också vara grannar som ringer och tipsar att hyresgästen inte har synts till.

Nu har bolaget polisanmält en person för osant intygande och en hyressökande för att denne har lämnat ett falskt anställningsbevis.

Läs ocksåSägs upp efter olovlig uthyrning

Kommer ni att fortsätta med polisanmälningar?
– Vi kommer att polisanmäla olagliga handlingar. Det här var en olaglig handling för att få hyra en lägenhet. Vi vill ju komma åt den svarta hyresmarknaden. Vårt mål är att hela processen med att ha en lägenhet ska ske på laglig grund. Både när man får och avslutar ett kontrakt.

Sedan 2016 har Hfab frigjort cirka 150 lägenheter som hyrts ut på olagliga grunder. Lägenheter som sedan gått ut på den ordinarie bostadsmarknaden.

– Den svarta hyresmarknaden riskerar att bli ett samhällsproblem. Vi vill att våra hyresgäster ska veta vilka deras grannar är och kunna känna sig trygga när de bor hos oss, säger Helene Blomberg, affärsområdeschef vid Hfab.

Läs ocksåUnga får förtur i Halmstad

Brottsrubriceringen är osant intygande samt falsk urkund.

Läs också Kö i trapphuset när hyresbluffen avslöjades Saltade andrahandshyran – mister kontraktet Tomas hyra höjs med 90 kronor – klart med nya Halmstadhyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.