Annons

Ville vräka hyresgäst: Därför får hyresvärdarna betala ett stort belopp

Åstorp Hyresvärdarna sade upp hyresgästen och stämde henne i tingsrätten på 78 000 kronor. Paret, som finns med på Hem & Hyras lista över landets värsta värdar, hävdade vanvård och hot. Nu får de istället betala ett stort belopp.
Foto: Petra Martinsson
Värdarna menade att hyresgästen har förstört saker i lägenheten. Uppsägningen är en del i en infekterad konflikt i huset i Nyvång i Åstorp.

Motiveringen till att värdarna är med på Hem & Hyras lista över Sveriges värsta värdar är bland annat att hyresgästerna, i huset utanför Åstorp, fick betala överhyra. I november dömdes de att betala tillbaka över 400 000 kronor till fyra hyresgäster (beslutet är överklagat till Svea hovrätt).

I samband med hyreskonflikten blev kvinnan uppsagd och senare stämd i Helsingborgs tingsrätt på 78 000 kronor. Summan uppgavs vara hälften av priset för skador som hon orsakat. När parterna träffades i tingsrätten hade värdarna en lista på 20 saker som de menade att hon hade gjort. De hävdade att hon hade förstört golv med vatten, skadat dörrar och lådor, nekat värden tillträde till lägenheten och även hotat och trakasserat dem.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan och Hyresgästföreningens jurist Viktor Lundgren menade dock att hon skött sig och att skadorna fanns där när hon flyttade in.

Viktor Lundgren i Helsingborgs tingsrätt.

Hon har tvärtom försökt förmå värdarna att åtgärda trasiga saker. Flera personer vittnade också om bristande underhåll i fastigheten.

Annons
Ingen fungerande dialog

Tingsrättens dom kom på måndagen och enligt den trädde det under huvudförhandlingen fram en bild av att hyresvärdarna inte tar ”ägaransvar” för fastigheten och inte månar om sina hyresgäster som de borde. De skriver att det inte finns någon fungerande dialog mellan dem och hyresgästerna. Värdarna kan visserligen lova att reperara saker men gör det sedan inte.

Tingsrätten konstaterar att bevisbördan ligger på fastighetsägarna. De har inte bevisat att kvinnan har gjort sig skyldig till något och därför ogillas deras talan. Ord står mot ord och uppgifterna är ”svävande”. De stöds inte av något annat än muntliga uppgifter och bilder tagna i lägenheten. Domen betyder också att hyresvärdarna nu måste betala motpartens rättegångskostnader på 44 000 kronor.

Domen kan överklagas till och med 1 mars.

Annons
Läs ocksåDe har levt med vägglöss i ett år – agerade levande lockbete

I januari möttes kvinnan och grannarna hyresvärdarna under ett sammanträde i hyresnämnden. Den gången gällde det åtgärdsföreläggande för flera brister i olika lägenheter. Ett beslut där väntas i slutet av februari.

Läs också:
Hyresgäster vann mot sin värd – därför får de dela på 400 000 kronor
Hem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar – skandalvärd i mellansverige i topp

Läs också Fritt spelrum för oseriösa hyresvärdar - lag som stoppar köp har slopats Arkitektritad balkongdröm blev AnnCatrins mardröm: ”glaset blåste in” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.