HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vinst för Hyresgästföreningen i södra Skåne

Skåne Trots krav på att gå jämt upp under en treårsperiod gör Hyresgästföreningens region i södra Skåne återigen en vinst. Förra året slutade den på nära 3 miljoner kronor.

Välplacerade pensionspengar gör att Hyresgästföreningens region i södra Skåne gör en vinst på nära 3 miljoner kronor i fjor, trots att man budgeterat med ett underkott på 1,2 miljoner kronor. Andra skäl till vinsten är att man i stor utsträckning vakansprövar lediga tjänster vilket gör att lönekostnaderna tidvis minskar samt att sjukfrånvaron varit lägre än beräknat.

Regionen har krav på sig från riksförbundet att gå jämt upp under en treårsperiod. Trots det går regionen i stort sett alltid med vinst. Det visar Hem & Hyras granskning av resultatet sex år tillbaka i tiden (se faktaruta intill artikeln). Endast ett av åren understiger vinsten 2 miljoner kronor.

Läs ocksåMinussiffror för tre av länets allmännyttor

– Vi får diskutera vad vi ska göra med vinsten nu och man kan tänka sig att det är rimligt med någon form av extra aktivitet. Men vårt mål är att gå plus minus noll varje år, säger Anders Sjögren, ekonomichef på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

Vad händer med vinsten?

– Vi sparar den för att kunna använda till nästkommande år. Men vinsten ger oss också möjligheter att göra saker vi inte budgeterat för. Nu byter vi låssystem och ska snart genomföra en ombyggnation på kontoret. Det kostar också pengar, säger Anders Sjögren.

Läs ocksåNytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Varför sänker ni inte medlemsavgiften?

– Samtidigt som vi gör vinst nu visar våra långsiktiga prognoser på underskott. Våra kostnader ökar samtidigt som intäkterna är oförändrade. En sänkning skulle innebära två kronor i månaden och ur medlemsperspektiv är nyttan väldigt liten. Vi skulle behöva höja igen om något år, säger Annika Örn, redovisningsansvarig på Hyresgästföreningen i södra Skåne.

MER FAKTA: Hyresgästföreningen i södra Skåne har ett eget kapital på 54 miljoner kronor. Soliditeten är 87 procent. Antal anställda är 54 personer.

Läs mer:

Läs ocksåKopparstaden tjänar mest - minus för tre bolag

Stort medlemstapp i södra Skåne

Budget på 62 miljoner behandlas på fullmäktige

Ny styrelse på plats i södra Skåne

Fakta: Årets resultat - Hyresgästföreningen region södra Skåne
År Resultat
2014 2,97 miljoner kr
2013 2,22 miljoner kr
2012 2,03 miljoner kr
2011 2,81 miljoner kr
2010 3,41 miljoner kr
2009 1,27 miljoner kr
Läs också Kämpigt för de små allmännyttorna i Värmland EHB lönsammast i länet - Älvkarlebyhus tål stryk

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.