HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vinst från bostadsrätt ska göra hyresrätt billigare

Örebro Genom att använda vinsten från bostadsrätter kommer hyrorna i ett antal hyresrätter hållas nere i ett nybyggnadsprojekt i Örebro. Det är Örebro kommuns och fastighetsförvaltaren Botryggs nya giv för att bygga nytt med lägre hyra. Modellen är först ut i landet, men gjord för att kunna användas av fler kommuner.

Fastighetsförvaltaren Botrygg och Örebro kommun har gemensamt arbetat fram en modell som går ut på att vinsten från bostadsrätter används för att hålla nere hyrorna i nybyggda hyreslägenheter.

Nybyggnationen av 130 lägenheter i Södra Ladugårdsängen är bara ett beslut bort. Godkänner kommunfullmäktige förslaget i mitten av mars, kommer bygget dra igång redan i april och stå klara vid årsskiftet 2019/2020. Av de 130 bostäderna ska 80 vara bostadsrätter och 50 hyresrätter.

Läs ocksåGudrun och grannarna utan balkong två somrar i rad efter ras: "Bedrövligt"En balkong är helt borta efter raset. Övriga stöttas med byggställningar för att inga fler olyckor ska inträffa. Men hyresgästerna har varit utan sina uteplatser i ett drygt år nu. Hyresvärden har satt ut utemöbler som en kompensation i väntan på de n

Modellen går ut på att Botrygg får tillgång till en större tomt att bygga på delvis genom tomträttsavtal. I gengäld avstår Botrygg cirka 870 000 kronor per år av vinsten för bostadsrätterna, för att finansiera en lägre hyra i minst 20 procent av totala antalet lägenheter under 15 år.

Hyrorna kommer att bli mellan 20-30 procent lägre än de brukar vara i nybyggt. I kronor innebär det att en trea kommer ha en hyra på ungefär 7500 i stället för 10 000, utan att standarden sänks i lägenheten.

– Örebro växer och Örebro har byggt. Förra året byggde vi mest procentuellt i hela Sverige, men det som blir tydligt i ett politiskt perspektiv är att nyproducerade lägenheter är så dyra att det inte är vem som helst som kan bo där. Med de här hyrorna blir lägenheterna tillgängliga för fler, säger Ullis Sandberg (S) som är ordförande i Programnämnd samhällsbyggnad

Läs ocksåAthena vill skaffa elbil men kan inte: "Fel att det är enklare för dem i villa"

Förhoppningen är att den här modellen ska användas vid alla större byggprojekt där maken är kommunens.
– Det skulle kunna innebära mellan 150-200 billigare lägenheter under nästa mandatperiod. Det kanske inte låter jättemycket, men fortsätter vi så här är det ett sätt att jobba in det här redan från början i våra områden och få en bra blandning, säger Ullis Sandberg.

Varför är det då viktigt för politikerna att hålla nere hyror i nybyggt kan man undra.

– Vi vill inte göra om misstaget man gjorde på 60- och 70-talet där vissa områden bara är hyresrätter och andra med bara ägande. Utan täta blandningar där man ska kunna bo under alla skeden av livet och då är det här med olika prislägen otroligt viktigt, säger Ullis Sandberg.

Läs ocksåHyresgästerna på trygghetsboendet i Uddevalla får inte tillbaks överhyran"Jag borde få arvode från Hyresgästföreningen, för jag har gjort deras jobb, säger Karl Olsson Tiljander i Uddevalla, efter att han fått rätt i hyresnämnden. Nu ska Hyresgästföreningen förhandla för Karls 69 grannlägenheter.

När de femton åren har gått har hyresvärden rätt att höja hyran så att den överensstämmer med bruksvärdet på andra liknande bostäder.

– Vi kommer inte göra någon chockhöjning utan trappa upp det, säger Adam Cocozza som är vd på Botrygg.

Läs också Evy, 91 orkade inte flytta två gånger − straffas med dubbla hyror Östersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.