Annons

Vräks för att han matar fåglar: ”Fågelskrik i ofattbara mängder”

Falkenberg Hyresgästen använder bakgården till att mata fåglar. Trots flera tillsägningar och varningar slutar han inte. Nu vräks han från sin lägenhet, efter ett beslut i hovrätten.
Foto: Pixabay/Hyresnämnden
Bilden på pallkragen visades för rätten. Bilden på fågeln är tagen i ett annat sammanhang.

Under hösten 2022 blev hyresgästen uppsagd. Motiveringen var att han hade matat fåglar på ett sätt som störde grannarna. När mannen inte ville flytta drev värden ärendet till Hyresnämnden i Göteborg. Beslutet där blev dock att mannen fick bo kvar – och värden överklagade till Svea hovrätt.

Hovrätten ändrar nu beslutet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Liksom i hyresnämnden berättade värden för hovrätten att många grannar klagar på oväsen och nedsmutsning. De är också rädda för att fågelmatningen ska locka till sig skadedjur. Som bevis hade värden bland annat bilder som visar stora mängder fågelmat ute på lägenhetens uteplats.

I Svea hovrätt vittnade en granne om att hon ”störts av fågelskrik och fåglar i ofattbara mängder”. Hon berättade också att hon behövde sova med öronproppar, att hon inte kunnat ställa möbler på sin uteplats och att hon behövde tvätta bilen på grund av allt fågelbajs.

Annons

Hyresgästen själv säger att han har slutat att mata fåglarna på marken för flera år sedan. Nu har han istället ett fågelbord med tak. Bordet är byggt av pallkragar och måsar och råttor kan inte ta sig in. Hyresgästen menar vidare att han är djurvän och att han vill fortsätta mata småfåglar, kråkor och kajor.

Läs ocksåVictorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!"
Bild som lämnats in till hyresnämnden som bevis för att hyresgästen matar fåglar på ett olämpligt sätt.

Hyresgästen invände också att det på bilderna, som var inlämnade som bevis, inte finns några fåglar.

Svea hovrätt ändrar hyresnämnden beslut med följande motivering:

Annons
  • Grannens berättelse om störningar är trovärdig.
  • Hyresgästen har under en lång tid matat fåglar ”i mycket stor omfattning”.
  • Matningen har fortsatt trots att han fått så kallade rättelseanmaningar, och den fortsätter fortfarande.
  • Hyresgästen utsätter grannarna för störningar ”som går utöver vad de ska behöva tåla”.

Enligt Svea hovrätts beslut är hyresgästen skyldig att flytta genast.

Fakta: Om att sägas upp – och när man kan tvingas flytta
  • Hyresvärden kan i princip säga upp dig när som helst men du behöver inte flytta om det inte finns goda grunder för det.
  • I Sverige är besittningsskyddet starkt. Det innebär i korthet att du inte behöver flytta även om hyresvärden säger upp hyreskontraktet.
  • Skulle du bli uppsagd men inte vill flytta bestrider du uppsägningen och bor kvar tills en rättslig prövning är avslutad. Är du medlem i Hyresgästföreningen kontaktar du en jurist där så fort du får en uppsägning.
  • Men det finns situationer när värden kan få rätt mot dig. Det gäller bland annat om du inte har betalat hyran eller har betalat för sent. Om du har stört dina grannar eller misskött dig. Eller om huset ska rivas eller byggas om helt.
Läs också Tillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut dem Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.