HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Wang sist att lämna utdömt svartbygge

Lund Prime living är utsedd till en av landets värsta hyresvärdar. Efter att deras studentlägenheter i Lund dömts ut beslutade universitetet att evakuera hela boendet med 212 lägenheter. Nu visar det sig att boendet saknat bygglov i två år. Men hyresgästen Wang Baoqiang är kvar.
Foto: Kristina Wahlgren
Det är bråttom. Om 25 minuter ska Wang Baoqiang lämna studentlägenheten som siste hyresgäst att evakueras från det utdömda boendet.

Det är fredag och klockan närmar sig 15. Den kinesiske utbytesstudenten Wang Baoqiang rafsar ihop sina saker. Han fyller fyra mjuka väskor med kläder och är nära att glömma tandborsten.
– Jag är så stressad. Här är kaos och jag måste lämna rummet om 25 minuter.

Kompisen Zhang Yujie, som flyttade härifrån för drygt en månad sedan, försöker hjälpa till.

Läs ocksåStudentlägenheter i Lund döms ut
De utdömda studentlägenheterna evakueras. Zhang Yujie hjälper Wang Baoqiang, den siste hyresgästen, att flytta.

Studentboendet med 212 lägenheter skulle ge internationella studenter hem i bostadsbristens Lund. Men efter bara sju år står de fyra huskropparna tomma. Delar av den svarta fasaden har lossnat och dinglar nu fritt i blåsten. Det växer gröna alger på balkongerna och dörren till det lilla gårdshuset med alla postfack står på vid gavel.

Fastighetsägaren Prime living är utnämnd till en av landets värsta värdar av Hyresgästföreningens region i Stockholm. Som Hem & Hyra tidigare berättat importerade Prime living husen som färdigmonterade moduler från Hong kong 2012 och har sedan dess hyrt ut dem till Lunds universitet, som i sin tur hyrt ut lägenheter till studenter från hela världen.

Fukt, väggar som sprack och råttinvasion. Tre stora huskroppar med 221 lägenheter står övergivna och igenbommade efter att miljöförvaltningen dömt ut dem.

Enstaka balkonglampor lyser fortfarande och ett fönster på tredje våningen står öppet. Tomma kartonger fyller soprummet mitt på gården och rostiga cyklar ligger på hög utanför husen. Efter klagomål från de boende på råttor, fukt och spruckna väggar dömde kommunens miljöförvaltning ut drygt 60 av lägenheterna i slutet av förra året. De skulle tömmas senast vid nyår. Fastighetsägaren fick samtidigt fram till sommaren på sig att rusta upp resterande lägenheter.

I samma veva uppdagades det att det tillfälliga bygglovet löpte ut redan för två år sedan och sedan dess inte förnyats på grund av problem med tillgängligheten. Lunds universitet tog då beslut om den ovanliga åtgärden att omedelbart evakuera alla bostäder.
– Vi tror inte att Prime living kommer att lösa det så därför att vi valt att tömma huset, säger Nikolas Pieta Theofanos, bostadschef på Lunds universitet.

Även om hyresavtalet mellan Prime living och universitetet inte löper ut förrän hösten 2022 har universitetet dessutom slutat betala hyran.

Prime livings vd, Hans Sandén, menar att man visst ska åtgärda alla problem kring boendet.
– Vi jobbar på det. Det finns en del att åtgärda men husen är bara tänkta att stå i tio år, säger han.

Läs ocksåStudenternas hus sprackAri Beyeler tycker att hyran är hög för en lägenhet där mycket inte fungerar. ”Dörren till balkongen har aldrig funkat”, berättar han.
Mikko Jokela från Lunds universitet har varit med och evakuerat 100 studenter från de utdömda bostäderna. Nu ser han till att det är släckt och låst överallt.

Mikko Jokela från Lunds universitet är på plats för att se till att den siste studenten nu verkligen lämnar huset. Den omfattande evakueringen har varit jobbig för universitetets del och de har fått anställa extra personal för att hantera situationen.
– Men nu är det äntligen dags för sista flytten, säger Mikko Jokela.
Han stänger en lägenhetsdörr och fortsätter sedan sin runda. Han släcker lampor, stänger fönster och dubbelkollar att det är tömt.

Zhang Yujie flyttade ut redan för över en månad sedan. Nu hjälper han Wang Baoqiang med flytten från det utdömda studentboendet till ett nytt rum på Klostergården.

Flytthjälpen Zhang Yujie lämnade sin lägenhet i samma hus för en månad sedan. Han fick en chock när brevet om uppsägning kom. Han hade bara varit Sverige i fyra månader och saknade kontakter. Var skulle han ta vägen?
– Jag kände mig så hjälplös.
Med hjälp av universitet fick han till slut ett rum i utkanten av Lund. Bättre boendemiljö i och för sig, men med sämre läge i stan.

– Men jag hade inget val. Jag hade hamnat på gatan annars. Jag känner ingen här och det tar minst ett halvår att få ett korridorrum hos AF Bostäder. Det är klart att det hade varit svårt att bo kvar. Det värsta var alla råttor.

Läs också73-årige Hans kastas ut från sin studentlägenhet

Wang Baoqiang är nöjd. Den här eftermiddagen går flyttlasset till Klostergården, ett område i en annan del av staden. Där ska han bo det återstående halvåret som utbytesstudent i Sverige.
– Jag har varit och kollat. Det är mycket finare.

Wang Baoqiang är den siste hyresgästen i Prime livings utdömda studentboende.

Han läser trådlös kommunikation och hoppas på jobb i Kanada eller USA. Att återvända till Beijing lockar inte. Nu sprayar han rengöringsmedel på det lilla köksbordet och diskbänken. Torkar av. Drar upp gardinerna och stänger balkongdörren. Lägenheten ska vara ren när han lämnar den. Wang Baoqiang släcker taklampan och stänger ytterdörren – för sista gången.

– Nu kan jag pusta ut.

Fakta: Prime living - skandalomsusat bostadsbolag
  • Prime living har utsetts till en av landets värsta hyresvärdar av Hyresgästföreningen i Stockholm efter problem kring ett bygge av 1 100 studentbostäder i Spånga i nordvästra Stockholm. Studenterna fick flytta in innan modulbostäderna var färdigställda.
  • I Spånga kräver studenterna halva hyran tillbaka.
  • I södra Skåne har Hyresgästföreningen valt att inte nominera några hyresvärdar till ”värsta värden” över huvud taget. Men i Lund har Prime livings studentbostäder dömts ut av miljöförvaltningen efter problem med väggar som sprack och fukt. Dessutom löpte det tillfälliga bygglovet ut 2017 och förnyades inte på grund av problem med tillgängligheten.
Läs också Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna Studenter stördes av renovering – ersätts med en miljon

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.