Annons

Wiens bostadspolitik ska inspirera på kongress i Uppsala

Uppsala Politiker, forskare och företrädare för bostadsbolag är med på tåget när Hyresgästföreningen region Aros-Gävle bjuder in till bostadskongress i Uppsala i morgon, fredag, under rubriken ”Vart är vi på väg?”. En utblick mot Wien ska bidra med perspektiv på svensk bostadspolitik.
Kan Uppsala och Sverige lära sig något av Wiens bostadspolitik? Den frågan ställer Hyresgästföreningen Aros-Gävle under en bostadskongress i Uppsala på fredagen.

Kongressen, som hålls på Norrlands nation i Uppsala, kommer att ta upp teman som renovering, att inte ha råd att bo kvar, utförsäljning och framtidens boende och leds av programledaren och tidigare På spåret-vinnaren Ellinor Persson.

Bojan Schnabl, utredare på Wiens stads bostadsforskningsavdelning, kommer att berätta mer om stadens bostadspolitik, som på senare tid har uppmärksammats i bland annat Dagens Nyheter och ETC. Wien utmärker sig som storstad i Europa genom sina ovanligt små problem med bostadsbrist och segregation. Receptet är en bostadspolitik där omkring 85 procent av befolkningen har rätt att söka hyreslägenheter med subventionerad hyra. De subventionerade lägenheterna utgör ungefär hälften av alla bostäder i Wien och finns i alla stadsdelar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Något som är speciellt med Wiens bostadspolitik är att människor med olika social, ekonomisk och kulturell bakgrund bor inte bara i samma område, utan i samma hus, i samma trappuppgång och på samma våning. Det är ett väldigt effektivt sätt att nå social integration, säger Bojan Schnabl, på telefon från Wien.

Den kritik som har riktats mot systemet är framförallt att det är kostsamt och att många av dem som får subventionerad hyra skulle ha klarat att betala mer.

Annons

– Jag är forskare och tjänsteman, inte politiker, men det är viktigt att understryka att den absoluta merparten av subventionerna går till nyproduktion och renovering, inte till enskilda personer. Som jag ser det är systemet mycket mer ekonomiskt effektivt än att lämna över ansvaret till privata bolag, eftersom vi har kontroll över att pengarna används på ett sätt som är ekonomiskt, socialt och miljö- och klimatmässigt hållbart. Om man lever i fattigdom är det dessutom svårt att tänka på globala miljömål, säger Bojan Schnabl.

Läs ocksåEfter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu”Porträtt på Emil Jansson i beige mössa och svart jacka. I bakgrunden en park med fotbollsmål och fläckvis snö och is i gräset. Uppsalahems hyresyrkande är historiskt högt i år.

Wiens bostadspolitik har en lång historia, är det för sent för andra europeiska städer att följa efter?

– Visst, å ena sidan måste vi acceptera att det finns skillnader mellan de europeiska länderna och att alla städer har sina specifika utmaningar, men å andra sidan tror jag verkligen att vi i hela Europa måste arbeta för mer socialt och miljömässigt hållbara städer. När det gäller klimatförändringar handlar det inte ens om ett val, det är ett ansvar vi har som européer att jobba tillsammans mot gemensamma mål, säger Bojan Schnabl, som själv medverkar i EU-projektet Smarter together, där olika städer får ta del av varandras lösningar.

Annons

Bland de andra talarna och paneldeltagarna under kongressen finns Stefan Attefall, före detta bostadsminister och ordförande i Hyreskommissionen, riksdagspolitikerna Nooshi Dagostar (V), Leif Nysmed (S) och Amanda Agestav (KD), forskarna Dominika Polanska, Erika P Björkdahl och Martin Grander, kommunpolitiker, samt företrädare för Knivstabostäder, Botkyrkabyggen, ETC Bygg och Uppsalahem. Från Hyresgästföreningen deltar bland andra förbundsordförande Marie Linder.

Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.
Läs också Nu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrar Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby Råttor, fukt och dålig ventilation – hyresgästerna fick nog och anlitade privata jurister

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.