Annons

Ydrebostäders hyreskrav högst i Östergötland

Ydre Ydrebostäder fortsätter att kämpa med sin ekonomi. Trots färre outhyrda lägenheter anser sig bolaget behöva höja hyrorna mellan 175 och 240 kronor per lägenhet.

Hälften av Ydrebostäders lägenheter har kallhyra och för dem begärs en hyreshöjning på 175 kronor i månaden från 1 april, oavsett lägenhetsstorlek. För lägenheter med varmhyra yrkar bolaget 195 kronor mer i månaden och för lägenheter där även hushållsel ingår 240 kronor.

För en genomsnittslägenhet på 66 kvadratmeter med varmhyra skulle det innebära en hyreshöjning på cirka 4,5 procent. Det är det högsta kravet hittills i länet, räknat i procent. Dessutom höjde bolaget mest i landet, procentuellt, förra året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är ett högt krav. Vi träffas på måndag för att inleda förhandlingen och då kommer vi att behöva diskutera om det är rimligt att fortsätta i samma stil år efter år, säger Hyresgästföreningens förhandlare Benny Andersson.

Han fortsätter:

– Ydrebostäder gjorde en rejäl höjning förra året och i år ser det bättre ut för bolaget både när det gäller ekonomin och vakanser, medan det har gått åt andra hållet generellt om man ser till hyresgästernas situation. Det är lite dystrare nu när det gäller arbetstillfällen, pensioner och så vidare.

Annons
Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Ydrebostäders vd Urban Tordsson håller delvis med.

– Det är kanske högt om man ser till själva ökningen, men om man tittar på totalhyran så ligger vi fortfarande lågt, säger han.

Han menar att hyresgästerna helt enkelt måste hjälpa till att hålla sin hyresvärd på fötter. Bolaget har det fortfarande kärvt ekonomiskt, även om åtgärder som vidtagits det senaste året har förbättrat läget. Bland annat har ett hyreshus rivits och 39 lägenheter och en skollokal i Rydsnäs har sålts till en privat fastighetsägare. Sammantaget har detta lett till att andelen outhyrda lägenheter minskat.

Läs ocksåBostadsbrist i grannkommunerna - men här kan hyreshus rivas

– Målet är att vi inte ska ha mer än fem procent outhyrt. Just nu ligger vi på mellan åtta och nio procent, men det har varit uppåt 20 procent, säger Urban Tordsson.

Annons

Bolaget räknar också med att spara en rejäl slant på att bara behöva bedriva fastighetsskötsel på tre orter i kommunen i stället för fyra, sedan man lämnat Rydsnäs helt.

Redan i fjol genomfördes hyreshöjningen hos Ydrebostäder som en fast summa per lägenhet i stället för i procent eller per kvadratmeter, vilket är vanligare. Anledningen till upplägget var att stora lägenheter anses ha för hög hyra per kvadratmeter jämfört med små, vilket parterna kom överens om att försöka jämna ut. Men Ydrebostäder tycker inte att man nådde ända fram, utan vill höja med samma princip även i år.

– Jag har inte hunnit kika på det än, så jag har ingen uppfattning om i fall vi bör använda samma modell i år, säger Benny Andersson.

Läs också Det blir han som ska få Ydreborna att välja bort villan Här kan du få bostad samma dag Här höjs hyran mest i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.