HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Yngre får ge plats för äldre

Norrköping Hyresgäster i cirka 80 lägenheter riskerar att få flytta när Hyresbostäder ska göra om kvarteret Granen till seniorboende. Omgörningen ska ske i samband med att huset stamrenoveras med start nästa höst.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyreshuset i kvarteret Granen ska göras om till seniorboende.

Hyreshuset på S:t Persgatan 126-130 i Norrköping stod klart 1971 och var ursprungligen tänkt som ett boende anpassat för äldre. Nu tänker kommunägda Hyresbostäder förverkliga de gamla planerna och göra om hyreshuset till ett seniorboende för personer som är 65 år och äldre.

— Det finns ett behov av den här typen av bostäder som är anpassade för äldre och vi ser att efterfrågan kommer att öka de närmaste åren, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.

Läs ocksåLöser störningar med samtal: ”Vi tror inte man stör med flit”Torbjörn Lennström arbetar på Hyresbostäder i Norrköping.

Men omvandlingen till seniorboende innebär att Hyresbostäder vill flytta ut de hyresgäster som är yngre än 65 år. Enligt hyresvärden handlar det om cirka två tredjedelar av de totalt 120 lägenheterna som är uthyrda till för unga personer.

— De som behöver flytta kommer vi att kontakta och erbjuda andra likvärdiga lägenheter. Det är mer än ett år kvar till vi kommer inleda arbetet, så det finns gott om tid att hitta andra bostäder. Man kommer inte förlora några köpoäng, utan vi kommer se till att man hålls så skadeslös som möjligt. Vi kommer stå för flyttkostnaderna, förklarar Lars Löfgren.

Annons

Omgörningen sker i samband med att huset behöver genomgå ett stambyte. Utöver att badrummen renoveras kommer olika åtgärder genomföras för att förbättra tillgängligheten i bostäderna, som att ta bort trösklar och olika nivåskillnader. Under tiden renoveringen pågår kommer de kvarboende hyresgästerna behöva flytta till evakueringsbostäder.

Läs ocksåFlera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs

— Planen är att börja arbetet i september 2018 och att allt ska vara klart ett år senare, under hösten 2019. Vi kommer att ta ett trapphus i taget och beräknar cirka sex veckor per uppgång, förklarar Lars Löfgren.

Renoveringen kommer höja standarden vilket även kommer påverka hyrorna. Men hur mycket är inte klart.

Annons

— Jag har varit med om stambyte tidigare och det var inte så roligt, det blev ganska dyrt efteråt. Det är det man undrar över nu också, kommer man att ha råd att bo kvar, säger 80-åriga Gunni Hallberg, en av de berörda hyresgästerna.

Läs ocksåHyresbostäder vill minska byggandet i Norrköping: ”Känns galet just nu”

— Jag gillar verkligen inte att flytta, men jag tänker att det här är bra för de äldre och då är det okej för mig, säger Amunuel Kidane, en av de hyresgäster som kommer behöva flytta.

Läs också Norrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna? Sofia får betala men grannen parkerar gratis - Så mycket skiljer p-hyrorna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.