Annons

Yvonne Bjuhr kämpar för att få sin hyra sänkt

Kiruna Yvonne Bjuhr fick renoverat. Sedan kom chocken. Hyran höjdes med 1  000 kronor i månaden. Nu går Yvonne till Hyresnämnden för att få hyran sänkt.
Foto: Anneli Lundmark
LKAB Fastigheter och HGF anser att renoveringen höjt standarden. Yvonne tycker inte att det är hon som ska betala för stambyte, ny ventilation och nytt värmesystem. Kaklet i köket har Yvonne bekostat själv.

Innan Yonne Bjuhr flyttade in i sin nya lägenhet ville LKAB Fastigheter renovera.

– Jag sa åt dem att jag kunde ta den som den var. Men de sa nej, den skulle renoveras för det var 20 år sedan sist, berättar Yvonne.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Tapeter och golv byttes ut i alla rum, köksskåpen sprutlackerades, ny spis och fläkt installerades. LKAB Fastigheter passade också på att byta stammar och värmesystem, samt se över elen och ventilationen i fastigheten som har två lägenheter.

I november flyttade Yvonne in och fick en smärre chock. LKAB Fastigheter och Hyresgästföreningen hade förhandlat upp hyran med 22 procent. Hyran höjdes med 1 000 kronor i månaden.

– Varför?, frågade Yvonne.

Annons
Läs ocksåSå mycket höjs hyran i Stockholm 2023 – se hela listanpengar

Svaret var att lägenhetens standard höjts.

– Jag har inte fått någon standardhöjning och det är fel att jag ska betala för värmesystem och stammar. Det de gjort i min lägenhet är vanligt underhåll. De gjorde en tabbe när de förhandlade om min hyra och den som får betala är jag, säger Yvonne som lusläst hyreslagen inför förhandlingarna i hyresnämnden.

Hyresgästföreningen var med och förhandlade fram hyran för Yvonne Bjuhrs renoverade lägenhet. Förhandlare Sten Fors:

Läs ocksåHögre hyror och skenande räntor – då vill fler byta lägenhet: "Kan inte bo kvar"Inflationen ökar och matpriserna går upp. Nu vill många byta till billigare hyresrätter.

– Vi gjorde en totalbedömning av alla åtgärder man gjort i lägenheten och sedan satte vi hyran på den nivå vi tyckte var rimlig. Det blir intressant att se vad Hyresnämnden har för syn på saken.

Annons

Fors besökte inte lägenheten innan förhandlingen, men säger att han jämfört hyran med andra ombyggda lägenheter i området.

LKAB Fastigheter skriver till hyresnämnden att man är medveten om att flera av åtgärderna är underhåll. 

Ärendet var uppe i Hyresnämden för förhandlingar i början av april, men något beslut är ännu inte taget.

Fakta: När har värden rätt att höja din hyra?

Din hyra omfattar vanligt underhåll. Därför kan hyresvärden inte höja din hyra om din lägenhet renoveras utan att standarden höjs. Till vanligt underhåll räknas även stambyte. Hyresvärden behöver inte ha ditt godkännande innan beslut om renovering sker.

Om renoveringen höjer standarden i din lägenhet har värden rätt att höja din hyra, men standardhöjningen måste godkännas av dig som hyresgäst.

Exempel på standardhöjning kan vara att du får kaklat i badrummet i stället för våtrumstapet som du hade innan, eller trägolv istället för plastmatta i köket.

Läs också Gaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd” Fem kulturbyggnader med bostäder ska flyttas Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.