Annons

Den osynlige grannen är bäst

Tips & Råd Det är som i Beppe Wolgers välbekanta visa Okända djur: ”… många syns inte men finns ändå”. Den sorten är bäst! Åtminstone när det handlar om hur drömgrannen ska vara, visar Hem & Hyras undersökning.​
Vägg i vägg, vare sig man vill eller inte så finns de där. Det bästa är att gilla läget. Så hur gör man för att bli den perfekta grannen? Inte mycket, det visar Hem & Hyras Skop-undersökning bland 1 000 hyresgäster. Att hålla sig på sin kant och inte störa räcker långt.

Hela 38 procent av de tillfrågade tycker att den viktigaste egenskapen hos drömgrannen är att inte vara högljudd och störande. Tjugo procent tyckte att de grannar som höll
sig på sin kant och inte ville ha för mycket kontakt var de bästa. Med andra ord vill man ha så lite som möjligt att göra med sina grannar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kan ju låta hårt, men å andra sidan faller det sig helt naturligt att man inte vill ha bråk och stök i trappuppgången, så då kryssar man det alternativet först. Att känna sig
trygg i sin boendemiljö är den ständiga ettan på topplistorna över trivselfaktorer i hemmet.

Värt att notera är att den som allra minst vill ha en störande granne är en ung student, inte en gammal käpphyttande surgubbe. Kan det bero på att studentens boendemiljö är stökigare och att korridoren på studenthemmet dygnet runt påminner den boende om hur skönt det vore att få lite lugn och ro?

Den svåra balansgången mellan att inte störa och att ändå finnas där, är något som Cecilia Henning intresserat sig mycket för. Hon är docent och lektor i socialt arbete på Hälsohögskolan i Jönköping och har forskat på just grannkontakter. Enligt henne gör sig vänskapen mellan grannar bäst vävd med ”tunna band”.
– Hälsa vänligt, byt några ord, men gör inga försök att bli bästis och bundis. Lagom är receptet. Man vill inte bli för nära vän med sina grannar.

Annons
Läs ocksåSå hanterar du en störande granne

”Tunna band”, som Cecilia Henning kallar det, innebär att man har en ytlig, men välvillig kontakt, lite på avstånd, men alltid i närheten.
Att känna att man själv kan bestämma i sitt eget hem är en grundläggande känsla för välbefinnande. Hemma vill vi ha valfrihet och kunna påverka vilka vi vill träffa.

Det är som i Beppe Wolgers välbekanta visa Okända djur:
”… många syns inte men finns ändå”. Den sorten är bäst! Åtminstone när det handlar om hur drömgrannen ska vara, visar Hem & Hyras undersökning.
– Det är viktigt att ha kontroll över grannkontakten. Om det uppstår en konflikt är den svårare att hantera om man har en djupare relation.

Man vill vara oberoende. Det är därför sällan man har riktigt nära vänner bland sina grannar.

Hem & Hyras Skop-undersökning visar också att män i större utsträckning uppskattar att bjudas på fika av grannen, särskilt på mindre orter, och att kvinnor i högre grad än männen
uppskattar att grannarna städar efter sig i tvättstugan.
Att grannen bjuder på kaffe hamnar på tredje plats som bästa egenskap i undersökningen. När man uppfyller kraven på att inte störa (första platsen) och att respektera att inte alla vill ha kontakt (andra platsen) så är det okej att fika ihop. Då är de tunna banden så pass starka att de håller för lite lagom umgänge.

Hur är man då själv som granne? I Hem & Hyras undersökning bjuder 35 procent på kaffe. Lika många, 35 procent, lånar ut socker, ägg och annat. Att hålla koll på bostaden och vattna blommor när grannen är bortrest är också en viktig syssla,
som 28 procent hjälper till med.

Annons

Hem & Hyras undersökning visar vidare att det huvudsakligen är kvinnorna som sköter grannkontakten.
På samtliga svarsalternativ utom ett är det en klar majoritet av
kvinnor som hjälpt till, lånat ut, bjudit på fika, vattnat och barnvaktat.

Läs ocksåSå undviker du att föräldrafri fest spårar ur

Informerat om högljudda fester har övervägande män gjort.
Glädjande nog verkar de flesta trivas med sina grannar. 64 procent tycker att grannsämjan är bra eller till och med jättebra. Bara 2 procent tycker att den är usel.

 
Klicka på bilderna för att se dem i större format.
 
Fotnot: 973 hyresgäster svarade på frågan: Vilken är den
viktigaste egenskapen hos din drömgranne?
Intervjupersonerna valde mellan nio alternativ.
1 008 hyresgäster svarade på frågan vad de hade gjort för sina grannar under de tolv senaste månaderna. Sex olika svarsalternativ fanns. Intervjupersonerna fick svara med flera
alternativ .
 

Läs också Hund i lägenhet - det här gäller Så lär du dig grannens namn Välj hundrasen som passar dig som hyresgäst

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.