Annons

Fixa rätt ljus hemma – för att avlasta ögonen och må bättre

Tips & Råd Med åldern kommer ofta synproblem. Bra belysning i bostaden blir extra viktigt. Synpedagogen Christin Hult tipsar om hur du skaffar en ljusare tillvaro.
Christin läser i bra ljus
Foto: André de Loisted
"Många betalar 10 000 kronor för en tv men bara 200 kronor för en lampa", konstaterar Christin Hult.

Äldre människors ögon kräver mer ljus ­inomhus, faktiskt så mycket som upp till sju gånger mer än barn. Samtidigt som be­hovet av ljus ökar blir ögat mer känsligt för bländning. Men behoven är också individuella.

Christin Hult, 71 år, vet vad hon pratar om. Hon har en medfödd ögonsjukdom och har 40 års ­erfarenhet som arbetsterapeut i Malmö och som synpedagog på synenheten i Lund.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hon är ­numera pensionär men har fortsatt ­engagera sig i hur viktigt det är med bra belysning, inte minst på äldre dagar, bland annat genom att föreläsa.

– Många betalar 10 000 kronor för en tv men bara 200 kronor för en lampa. Satsa på kvalitet, säger hon.

Det är viktigt att undvika ­lampor som bländar. Ljus är mer än ­belysning. Det gäller att ta vara på dagsljuset och ha ljusa färger som reflekterar. Mörka färger på möbler, väggar, gardiner och golv äter upp ljuset.

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Christin Hult är pensionerad synpedagog och själv synskadad.

Annons

– Har du svart kakel i köket kan ingen lampa rädda dig, säger ­Christin Hult.

Hon konstaterar att det är svårt att hitta rätt bland den uppsjö av lampor som finns i butikerna. Ett viktigt råd är att handla på öppet köp och testa i hemmiljö.

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

– Själv har jag skaffat bra ­lampor men flera av dem finns inte ­längre. En lampa från 70-talet ovanför köksbordet håller på att ­krackelera men sprider ännu bra ljus och ­bländar inte, säger hon.

Har man en dokumenterad ­synskada går det att i vissa fall ­ansöka om ­bostadsanpassning från ­kommunen. Det gjorde ­Christin Hult när ljuset utanför tvätt­stugan var bristfälligt. Hon kunde inte boka tvättid eftersom det ­saknades en bra lampa ovanför ­bokningstavlan.

– Ansökan beviljades och ett ­lysrör sattes upp. Det blev så bra så nu finns ­lysrör utanför alla tvättstugor i området, säger hon.

Annons

Så förändras synen

Över 80 procent av alla med synnedsättningar är minst 50 år gamla – och över 80 procent av alla nedsättningar skulle kunna lindras eller botas.

Äldre behöver upp till sju gånger mer ljus än barn. Samtidigt som behovet av ljus ökar blir ögat mer känsligt för bländning.

Seende bygger på kontraster som påverkar vår förmåga att särskilja objekt mot en bakgrund. Personer med nedsatt syn är ofta i behov av extra tydlig kontrast, bländfrihet och mjuka övergångar mellan ljust och mörkt är viktigt.

Fakta: Christins bästa ljustips

En glödlampa som ger bra ljus

Allmänljus. Behövs för att ta sig fram och hitta. Det svaga ögat ser ofta dåligt i mörker och skuggor. Därför viktigt med jämnt, bländfritt ljus på gångytor och i trappor. En vit plafond mot ett vitt tak sprider ljuset bra. En golvlampa med riktat ljus uppåt ger ett behagligt allmänljus. Billiga spotlights är ofta dåliga val. De bländar och går inte att rikta och skapar öar av ljus med jobbiga skuggor.
Matta vita glasglober är bättre än klara som bländar.

Läs- och arbetsljus. Behövs när vi läser och arbetar. Det ska vara bländfritt, flexibelt och välriktat. Läslampan behöver tillräckligt lång arm så att du kan rikta ljuset och sitta bekvämt. I köket behövs ljus över alla arbetsytor.

Matbordsljus. ­Lampan ska sprida ljuset jämnt över bordet utan att blända. Ska hänga minst 60 cm över ­bordet för att inte hänga i vägen. Tänd gärna levande ljus men släck inte lampan. Anpassa ljusstyrkan med en dimmer.

Prydnads/estetiskt ljus. Behövs för att försköna och göra det mysigt i ditt hem, men tänk på att lamporna inte bländar.

Fakta: Kom ihåg

Köket måste vara bra ljussatt

  • Det finns uppsjöar av olika lampor. Testa dig fram till vilken styrka på ljuskällan som passar dig. Det är bara du själv som vet vad som känns bra.
  • Gå till en riktig lampaffär för att få bra hjälp. Kvalitet kostar.
  • Om du har hemtjänst – upplys om hur viktigt det är med fungerande lampor. Det är en säkerhetsfråga för äldre. Yngre är ofta omedvetna om vikten av bra ljus för äldre.
Fakta: Synfakta
  • 253 miljoner personer i världen har en synnedsättning.
  • 36 miljoner av dem är blinda.
  • 81 procent av alla med synnedsättning är 50 år eller äldre.
  • Över 80 procent av alla synnedsättningar skulle kunna lindras eller botas.
Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.