Annons

Så får du ordning i garderoben

Tips & Råd Hittar du aldrig i din garderob? Är allt i en enda röra med favoritplagget någonstans där inne? Styr upp, rensa ut och strukturera! Hem & Hyra hjälper dig.
Foto: Angelica Söderberg

Det spelar ingen roll hur stort utrymme vi har – somliga av oss står ändå där med en garderob i totalt kaos. För när allt kommer till kritan är det inte själva utrymmet som är nyckeln till ordning i klädskåpet.

Det viktigaste är att ha en struktur – och att följa den.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Inventera
Börja med att inventera din garderob. En ­garderob består ofta av en ”aktiv del” med ­kläder som du använder veckovis och en ”passiva del” som du använder nån gång i månaden eller ännu mer sällan.

Töm
Töm den helt och hållet och börja om från noll! Utgå sedan från den tomma garderoben för att se vad som funkar bra med den och vad du saknar.

Torka av
Torka av hyllplanen, inte bara för att skapa en fräsch känsla men också bra om du har problem med pälsängrar som äter små hål i kläderna.

Annons
Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Rensa
Rannsaka dig själv och de olika storlekarna och skicket på kläderna. Lämna till secondhand det du faktiskt inte använder.

Sortering
När det gäller vardagskläderna, välj ut ­färre men riktigt bra basplagg, som matchar det ­mesta. ­Skapa plats och lyft fram dina favoriter i ­garderoben och se till att det finns kompletta outfits, det gör att ditt klädutbud kommer att kännas större och mer inspirerande, trots att du har färre kläder i garderoben. Sortera bort ­säsongsplagg, gärna vinter, vår, sommar och höst i boxar och märk upp dem ordentligt. Har du ont om ­förvaring finns det vakuumförpackningar som du kan ­förvara i lådor under sängen.

Lokalisera problem
Hitta dina svaga punkter. Är det strumporna, skrynkliga tröjor eller den djupa garderoben som ger en känsla av att ”inte hitta någonting”. Många av oss har djupa garderober, detta kan lätt skapa problem då vi trycker in kläderna, eller kläder ­glider bakåt i högarna. Placera gärna boxar längst in med utvalda och sorterade kläder i. Då behåller du ordningen på högarna både bakom och framme.

Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning

Skapa system
Aktiva kläder förvarar du bäst i mitten. För den mer passiva delen av kläderna gäller det att skapa ett system så du lätt hittar dem. Sortera gärna efter färger, det ger en snabb hint om var exakt ”den där” tröjan är. Stora och bylsiga tröjor kan du lägga på ett hyllplan längre upp så tar de inte upp onödigt med plats och låt de mindre tröjorna ta plats på mitten, där du lättast når och det får plats många.

Annons

Förvaring
Kjolar, klänningar, byxor, kavajer, tröjor, skjortor och blusar passar perfekt att hänga luftigt på passande galgar. Jeans kan ligga vikta liksom tröjor och t-tröjor. I lådor och boxar kan man med fördel sortera och förvara strumpor, underkläder, sjalar och skärp.

Mikroförvaring
Utnyttja insidan av ­garderobsdörrarna till ­förvaring. Här kan du fästa själv­häftande krokar och någon mindre väggförvaring. På krokarna kan du hänga dina ­favoritsmycken, ­sjalar, en liten spegel och ­någon liten korg. Se till att inga ­smycken eller korgen har några vassa kanter som kan fastna i de hängande plaggen.

Fakta: 8 smarta förvaringstips

  1. Multigalgar för byxor och tröjor. Jysk, 75 kronor/styck.
  2. Galge med plastfack. ­För­vara.se, 259 kronor.
  3. Hängande förvaring för tröjor och skor. Åhléns, 149 kronor.
  4. Förvaringslåda med många fack. Ikea, 79 kronor.
  5. Sammetsgalge med krokar. ­Förvara.se, 49 kronor.
  6. Självhäftande krok. Clas ­Ohlson, 49,90 kronor.
  7. Vakuumpåse med roll-up-­funktion. Clas Ohlson 59,90 ­kronor/2 stycken.
  8. Praktisk skoförvaring att ha under sängen. Förvara.se, 189 kronor.

Läs också Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.