Annons

Så odlar du kryddor som räcker hela året

Tips & Råd Färska örter ger sommarkänsla i maten. Köp rätt slags kryddor och sköt om dem ordentligt så kan du skörda hela säsongen.

​Visst är det gott med färska kryddor, och nyttigt också! Tyvärr är det inte alltid lätt att hålla plantorna fräscha en längre tid – men det går om du gör på rätt sätt.
Kryddor som säljs i livsmedelsbutikerna är uppdragna för direktkonsumtion och har haft optimala ljus- och näringsförhållanden under hela sitt liv.

Det gör att de är perfekta att äta här och nu, men samtidigt är de inte anpassade att leva vidare särskilt länge. Om du vill spara dem längre än en vecka är det viktigt att så snart som möjligt efter inköp plantera om växten i en större kruka med ordentlig blomsterjord. Du kan också klippa ned växten till fyra till fem centimeters höjd för att plantan ska få börja om på egen hand.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det allra bästa sättet för att få långlivade kryddväxter är att köpa plantor i blomsterhandeln eller i trädgårdsavdelningen.
Dessa är inte lika hårt drivna och har därför lättare att anpassa sig till ett liv i fönsterkarm eller på balkong. Ändå kan det vara lämpligt att plantera om dem, gärna flera tillsammans i en större kruka på balkongen.

Sommarskötseln är minimal. Det räcker att vattna då och då – och skörda förstås! Vill du torka egna kryddor för vinterns behov gör du det i juli till augusti.

Annons
Skötsel
Ställ krukan i ett ljust fönster, en solig uteplats eller balkong. Vattna regelbundet, låt jorden torka upp emellanåt. När du nyss flyttat kryddorna utomhus bör du skugga dem när solen steker som mest och skydda dem för hård blåst. Se till att basilika inte utsätts för temperaturer under tio grader.
Enklast är de riktigt torktåliga örterna som oregano, dragon, timjan, citronmeliss, salvia och rosmarin. Ju större jordvolym i krukan – desto längre klarar sig plantorna på en vattning. Ge halv dos näring en gång i veckan.
Om du vill kan du låta dem stå kvar i sina krukor utomhus och se vilka som överlever vintern. Rosmarin och lager är inte härdiga utan måste övervintras frostfritt för att ha en chans att klara sig. Basilika är ettårig och håller därför bara en säsong.
Skörda med en sax på förmiddagen när halten av eteriska oljor är som högst. Lägg dem på en torkställning eller sprid ut dem på en tidning. Det är viktigt att platsen är varm, torr och skuggig. Förvara de torra örterna i mörka burkar så behåller de smak och doft bäst.
 
Sätt många örter tillsammans i en stor kruka. Ju större jordvolym krukan har desto mer lättskött blir din odling.

Läs också Ida hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvor Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.