Annons

Så skapar du ett extra rum i hyresrätten

Tips & Råd Har du gott om plats men ont om rum till alla i familjen? Det finns sätt att dela av även en hyresrätt – men se upp så att du inte bryter mot reglerna.
Foto: Angelica Söderberg
Barn i hyresrätt bor på färre kvadratmeter än barn i andra boendeformer.

En begränsad budget eller bara allmänt svårt att byta bostad. Det finns olika skäl till att människor bor så trångt att barnen måste dela rum med syskon eller föräldrar. Men med lite kreativitet går det att trolla fram ett extra rum.

Magnus Jönsson, med sonen Oskar, dammsög internet på fiffiga våningssängar och hittade till slut en italiensk våningssäng med två fällbara bäddar. Den passade precis in i den lilla alkoven. Under den nedre sängen har Oskar backar med leksaker. När han blir större finns det plats för ett skrivbord där. I början använde han mest sin kupé som lekrum och sängen som klätterställning. Nu sover han där. När det är sovdags går det att dra för ett draperi eller stänga dörren till köket så att det blir lugn och ro.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

När Oskar inte är hemma används krypinet ibland som gästrum.

– Det kostade en hel det, 22 000 kronor – men det har varit värt vartenda öre, säger Magnus Jönsson.

Oskars kupé. I en liten alkov med fönster innanför köket har Oskar fått två britsar i metall som går att fälla upp – precis som i en tågkupé. Alkoven är cirka 1,5 gånger 2 meter. Sängarna är 90 centimeter breda och 190 centimeter långa med extratjocka madrasser. Det finns ett draperi att dra för. Oskar sover oftast i den nedre bädden, under den har han backar med leksaker. Sängarna
kostade 22 000 kronor.

Sandra Eklund bor i en tvåa på 64 kvadratmeter i Ruddammen i Stockholm med barnen Amanda,12, och Aileen, 7.

Familjen har bott där i drygt ett år och vill inte heller flytta även om det saknades ett barnrum. Lösningen blev att bygga en vägg i vardagsrummet.

Annons

– Min hörnsoffa som jag älskar fick styra måtten. Vardagsrummet är ljust och har balkong så trots den nya väggen känns det ändå inte litet, säger Sandra Eklund.

? Följ Hem & Hyra på Facebook så missar du inget

Läs ocksåBehåll eller röj? Så kommer du igång med rensningen hemma

Hon fick hjälp av en släkting med väggbygget, av gipsskivor och rockwool och ljusinsläpp i form av små fönster. Väggarna är så pass isolerade att de bara släpper igenom ett dämpat tv-ljud.

När Sandra Eklund flyttade in i lägenheten var det hål och slarvigt igensatta hål överallt.

– Det var en katastrof. Så jag frågade faktiskt inte värden om jag fick göra det här. Den dag jag flyttar kommer jag att riva väggen och sätta igen allt snyggt.

Annons
Läs ocksåMaxa tv-myset med rätt prylar, ljus och inredning
Amandas rum. Vardagsrummet delades av med en vägg. I Amandas nya rum får
det plats en säng, en garderob, en byrå och ett litet skrivbord. Väggen byggdes av reglar, gipsskivor och rockwool. I gipsskivorna gjordes två hål för ljusinsläpp högst upp. På insidan fästes glaset mot en trälist och på utsidan med vanliga tavelramar från Ikea. Materialet gick på ungefär 2 500 kronor.

Just nu är hon bara så nöjd med att ha gjort en trea av tvåan. Amandas tycker att det är roligare för henne att ta hem kompisar.

– För Amanda har det sedan något år varit viktigt med eget rum. Hon bor hos sin pappa varannan vecka, och där finns inte den möjligheten, säger Sandra Eklund.

 

Fakta: Susanna Skogsberg, förbundsjurist: Det här får du lov att göra

Är det okej att dela av rum i hyresrätten?
På Hyresgästföreningens hemsida finns information om vad hyresgäster får göra: ”Du kan sätta personlig prägel på din lägenhet och får på egen bekostnad måla, tapetsera eller göra liknande förändringar. Du behöver inte ha hyresvärdens tillstånd eller ens meddela värden. Det enda kravet är att arbetet måste vara fackmannamässigt utfört. Annars kan du bli ersättningsskyldig. Du får däremot inte ändra planlösningen, till exempel ta bort en vägg, eller ändra på fast inredning (diskbänk och skåp). Du får heller inte dela av rum med fastmonterade väggar eller göra valv mellan två rum.”

Men vad gäller mer specifikt för olika typer av rumsavdelare?
– Visst kan du ha en lös vikvägg, men jag har svårt att bedöma om skenor i taket är okej. Om de går att montera ner utan åverkan så borde det fungera. Men så fort du är osäker på vad du får eller inte får göra är det bäst att fråga hyresvärden om tillstånd, svarar Susanna Skogsberg, jurist på Hyresgästföreningen.

Fakta: Definition av trångboddhet
  • Samtliga hushållsmedlemmar (inklusive barn) ska ha eget sovrum, förutom makar och partners som ska dela. Dessutom ska det finnas ett kök och ett vardagsrum. Två föräldrar och två barn i en trea är enligt den definitionen trångbodda.
  • EU har en annan syn på trångboddhet. Om två barn under tolv år delar rum eller om de är över tolv år och av samma kön anses det inte vara fråga om trångboddhet.
  • Socialstyrelsens riktlinjer för beviljande av socialbidrag liknar EU:s definition om att yngre barn kan dela rum. Enligt Socialstyrelsen kan hänsyn tas till att äldre barn kan behöva var sitt sovrum.
Läs också Kändisarnas avslöjar värsta stället de bott på: "Musskit och kaos" Håll värmen genom vinterkylan – med rätt inredning och ljus Så får du vackra väggar hemma – med din egen stil

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.