Annons

Så skyddar du barnen från fula gubbar

Tips & Råd ​I alla tider har barn varnats för fula gubbar i bostadsområdena, men i verkligheten behöver de varken vara fula eller gubbar. Läs om hur du skyddar barnen och berätta själv om du har råkat ut för någon.
Var tredje flicka och var fjärde pojke i hyresrätt är rädd för någon vuxen i sitt bostadsområde och många barn känner sig otrygga på kvällen, enligt statistik som SCB har tagit fram för Hem & Hyra.
Rädslan är vanligare bland hyresgästbarn än bland dem som bor i bostadsrätt eller villa.
  
Hur kan man då hantera den oro som finns? Eva Stenslund på Bris, Barnens rätt i samhället, säger att man vinner mycket på att prata ordentligt med barnen, inte bara varna för pedofiler eller fula gubbar.
– Att prata om fula gubbar är lite farligt eftersom det kan vara alldeles vanliga vuxna eller ungdomar som förgriper sig på barn. Oftast är det någon barnet känner och litar på.
Eva Stenslund tycker det är bättre att prata om rätten att bestämma över sin egen kropp, att barn får säga nej till vuxna och att de alltid ska berätta om något händer.
Många vuxna drar sig för att ta upp ämnet men allt behöver inte komma med en gång. Ta lite i taget, tipsar Eva Stenslund. Då signalerar du också att det är okej för barnet att fråga eller berätta.
Inte minst är det viktigt att fråga efter och lyssna på barnens tankar.
– Ofta är barn klokare än man tror och kan ha strategier som gör att du som förälder känner dig tryggare.
 
Hur skyddar du barnen från fula gubbar? Har du tips och råd? Har du själv råkat ut för någon? Skriv och berätta i kommentarerna nedan!

Annons
Fakta: Tio tips till föräldrar

Sexualbrottslingarna:Engelska forskare intervjuade på 90-talet personer som hade dömts för sexualbrott mot barn. Bland deras råd till föräldrar fanns:

Var misstänksam mot utomstående som visar översvallande ömhet mot dina barn.

Uppmana dina barn att berätta om någon vuxen är närgången.

Tala om för barnen att de aldrig bär skulden om någon vuxen gör något dumt.

Tänk på att barn oftast ser upp till vuxna och är vana vid att lyda dem.

Uppfostra barnen till att inte lita på allt som vuxna säger. Håll uppsikt över barnen och uppmana dem att ha sällskap med varandra.

Ulf Göranzon på Länskriminalpolisen i Stockholm har arbetat med Portmannen, som antastade barn i olika Stockholmsförorter i somras. Han tipsar:

Prata med barnen om allt som händer på dagarna. Då ökar chanserna att få veta om något misstänkt har hänt.

Anmäl till polisen även om inget dramatiskt har hänt. Annars kan polisen inte göra något.

Var inte rädd att det ska bli jobbiga förhör. Utredarna är utbildade i att prata med barn.

Forskaren: Peter L Martens har forskat på Brottsförebyggande rådet om sexbrott mot barn. Han råder:

Lär barnen att protestera. Sexualbrottslingar som tar kontakt utomhus är rädda för upptäckt. Om barnet säger ifrån så försvinner de.

Se upp med nätet. Det är vanligt att barn och unga får sexuella förslag via internet. När förövaren lyckats skapa en relation blir det svårare att säga nej.

Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Så här barnsäkrar du din lägenhet Brandsäkra lägenheten – så här gör du för att vara trygg Kolla brandfällorna i trapphuset Om din partner blir sjuk och du vill bo kvar Tänk på döden – bygg ditt eget skyddsnät

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.