Annons

Tre goda tomatrecept

Tips & Råd Gör din egen ketchup på färska tomater. Eller varför inte en tomatmarmelad. Till sommarvarma dagar kan det också vara gott att duka upp en solskenssallad.
Foto: Görgen Persson
Goda tomatrecept

 

Ketchup

  •  500 g körsbärstomater
  •  1-2 schalottenlökar
  •  1 vitlöksklyfta
  •  0,5 dl honung
  •  2 msk ättika (12 %)
  •  0,5 dl tomatpuré
  •  1 krm chilipulver
  •  1 tsk salt

Dela tomaterna i klyftor. Lägg klyftorna i en kastrull och tillsätt övriga ingredienser. Låt koka i 30-40 minuter. Rör om då och då så att det inte fastnar. Mixa röran med en stavmixer. Vill du ha bort kärnorna så passera massan genom en sil. Om såsen är för tunn, koka lite till. Häll sedan upp ketchupen på varma rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp.

 

Annons

Tomatmarmelad

  •  1 kg mogna tomater
  •  0,5 kg syltsocker
  •  0,5 dl apelsinjuice
  •  Rivet skal av 1 citron
  •  1 tsk riven ingefära
  •  3 väl mogna kiwifrukter

Skär bort skalet på kiwin och dela dem och tomaterna i småbitar. Lägg hacket i en stor gryta tillsammans med övriga ingredienser. Gör ett uppkok och låt sedan marmeladen småkoka i cirka 10 minuter. Fyll marmeladen på väl rengjorda, varma burkar. Förvara i kylskåp.

 

Annons
Läs ocksåIda hyrde villa och förverkligade odlingsdrömmen – så fixar du vindruvorOdla vindruvor hemma är inte omöjligt

Solskenssallad(2 personer)

  •  Plocksallat
  •  6-8 körsbärstomater
  •  2-3 Minimozzarella
  •  5-6 toppar färsk basilika
  •  2 msk olivolja
  •  1 msk balsamvinäger
  •   Salt, peppar

Skölj, torka och lägg salladsbladen på ett vackert fat. Dela tomter och minimozzarella och fördela över sallaten. Krydda med färsk basilika, salt och peppar. Ringla över olivolja och stänk över balsamvinägern.

Läs också Odla på uteplatsen: Så maxar du skörden på liten yta Så lyckas du med palettbladen – lär dig från hemmaproffset Hyacinter och granris – så får du till julblomstret Skapa en grön oas: Så odlar du på balkongen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.