Andel lägenheter som räddningstjänsten har ryckt ut till i Blekinge och Kalmar län under åren 1996-2010, i procent. Samma lägenhet kan ha orsakat flera bränder. Källor: MSB och SCB.

Ann-Sofie i Karlskrona flydde branden med två små barn

Hem & Hyra har granskat vilka orter som har drabbats hårdast av lägenhetsbränder. Ann-Sofie Sander vet hur det känns att vakna av brandlarmet och fly för livet.
7 december 2011 kl 09:51 Text: AnnaKarin Löwendahl

Klockan var strax före fyra på morgonen när grannens brandlarm började tjuta. I mörkret visste Ann-Sofie Sander först inte vad hon skulle tro. Men snart började någon banka på dörrarna i trapphuset. Medan skenet av blåljus fyllde lägenheten ryckte Ann-Sofie upp sina sovande pojkar, då 1,5 och tio år gamla, för att fly ut.

– När jag öppnade dörren stod det rök i trapphuset. Massor. Jag tog mina två barn och sprang. Jag tänkte att vi måste hålla oss mot golvet, berättar hon.

Totalt evakuerades 29 personer från huset i Galgamarken den natten. En del rökskadades, men ingen omkom. Det visade sig att branden hade startat vid en spis.

Efteråt kom tankarna. På grannarna, som drabbats av en katastrof och som nu har flyttat. Och på vad som hade kunnat hända.

– Jag har svårare att sova lugnt om nätterna, säger Ann-Sofie Sander nu ett drygt år senare. Och jag kollar brandvarnaren hela tiden.

Karlskrona kommun hamnar i topp i Hem & Hyras kartläggning av var räddningstjänsten har gjort flest insatser vid bränder i flerbostadshus i Blekinge och Kalmar län de senaste 15 åren. 228 utryckningar har det blivit från 1996 och fram till slutet av 2010.

Men i Hultsfred och Högsby har det brunnit mest om man ser till antalet lägenheter. Där har nära 3,4 procent av lägenheterna drabbats av brandtillbud som krävt räddningstjänstens insatser.

Läs mer om granskningen och brandsäkerhet här.

AnnaKarin Löwendahl
Lokalredaktör
010-459 24 23
Publicerad: 7 december 2011 kl 09:51 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.