Annons

Skulle äta pommes frites och lökringar – orsakade skador för 787 000 kronor

Malmö Hyresgästen friterade middag på spisen samtidigt som han städade. Oljan i kastrullen började brinna och köket totalförstördes. Slarvigt agerat, menar åklagaren som nu åtalar 49-åringen för allmänfarlig vårdslöshet.
Pommes frites brann i köket
Foto: Pexels/Räddningstjänsten Syd

Det var grannarna i hyreshuset på Rosengård i Malmö som larmade 112 när de kände röklukt. Lukten kom från en lägenhet på åttonde våningen där köket stod i full brand. När räddningstjänsten anlände tvingades de att riva inredningen i köket för att få stopp på elden.

Mannen som bodde i lägenheten har senare berättat i polisförhör att han tidigare under dagen hade varit i affären och handlat mat, pommes frites och lökringar. När han kom hem var det dags för middag och han fyllde en gryta med en liter olja och placerade på spisen för att fritera. Sedan gick han ut till vardagsrummet och började städa, berättade han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flydde från köksbranden

Medan han befann sig där hörde han ett bubblande ljud från köket och såg rök från spisen. Han flydde lägenheten och bankande på grannarnas dörrar för att varna dem. Polisens förhörsledare undrade varför mannen inte stängde av spisen?

Annons

”För att jag blev rädd, man såg inte elden men den var inne i fläkten”, svarade 49-åringen.

Räddningstjänsten stoppade köksbrand
Räddningstjänstens bilder från släckningsarbetet.

49-åringen förnekar brott men står nu åtalad för allmänfarlig vårdslöshet. Åklagaren menar att det uppstod fara för människors liv och risk för stor förstörelse i fastigheten. Hyresvärden Rosengård fastigheter har lämnat in ett skadeståndskrav på 787 000 kronor riktat mot mannen. Det handlar bland annat om kostnader för sanering och totalrenovering till följd av rök- och sotskador. Enligt uppgifter från bostadsbolaget flyttade mannen efter eldsvådan eftersom hyresavtalet upphörde när lägenheten klassades som totalförstörd.

Hantverkare hittade knark i köket

Hyresgästen åtalas nu även för narkotikabrott efter att han använt kokain och cannabis. 49-åringen har tidigare dömts i tingsrätten till böter för samma typ av brottslighet och branden var inte första gången som myndigheterna ryckt ut till hans kök. Vid det tidigare tillfället var det hantverkare som slog larm. Hyresvärden hade skickat dem till mannens lägenhet för att åtgärda en vattenskada i köket, samma plats där branden långt senare uppstod. Under diskbänken hittade hantverkarna då en påse med cannabis och ringde polisen.

Annons
cannabis under diskbänken
Polisens bild av narkotikan.

Branden i hyreshuset inträffade våren 2022 och är typisk för hur det brukar se ut, majoriteten av alla bränder i flerbostadshus startar just i kök och på spisen. Hem & hyra har tidigare rapporterat om liknande fall som lett till stora kostnader för hyresgäster.

Fakta: Så skyddar du dig från bränder

Brandvarnare – en fungerande på varje våningsplan och i varje rum där någon sover. Glöm inte att kontrollera den re­gel­bun­det.
• En lättillgänglig brandsläckare – pulver är bäst och gärna sex kilo. Det fyller ett rum och kväver elden.
• Det bör finnas en brandfilt i lägenhetens kök.
• I övrigt bör det vara in­di­vid­an­pas­sat: har du svårt att minnas – skaffa en spis­vakt. Har du ned­satt hör­sel – skaffa en brandvarnare med blixtljus. Är du rö­rel­se­be­gränsad – koppla ditt trygghetslarm till brandvarnaren.
Källa: Räddningstjänsten Syd

Fakta: Glöm inte hemförsäkringen
  • Du be­höver en egen oav­sett om du bor med andra- el­ler förs­ta­hands­kon­trakt.
  • En bra försäkring ska kun­na er­sätta dina egna ska­dor ef­ter brand samt eventuella krav från hyresvärden om du själv vållat en olyc­ka.
Läs också Krossade ett fönster och orsakade brand i lägenheten: "Jag måste ha gått i sömnen" Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Brand i lägenhet under flytt – hyresgästen måste betala 1,5 miljoner Risk ladda cykelbatteriet hemma – antalet bränder har ökat Markos lägenhet totalförstörd efter batteribrand - blev hemlös: ”Aldrig mer elcykel”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.