Annons

Dina saker kan bli en fara

Blekinge Det är vanligt att kartonger, soppåsar och till och med möbler lämnas i trapphus. Det kan bli en fara både för hyresgästerna och för dem som ska släcka elden om det börjar brinna.
Foto: Annika Wallsson
Tar resurser. Att hyresgäster lämnar saker i trapphuset är ingen ovanlig syn, enligt Växjöbostäder. Bilden är arrangerad.

En hyresgäst i Växjö riskerade nyligen vräkning på grund av att han inte hörsammade hyresvärdens krav på att han inte får ha saker och kartonger utanför sin dörr i trapphuset. Värden ville bland annat att han skulle plocka bort en skyltdocka.

Hyresnämnden tyckte att hyresgästen överträtt viktiga ordningsregler men att förvaringen varit kortvarig och att det handlat om ganska få saker. Att han plockat undan sakerna efter tillsägelser gjorde att överträdelsen inte var så pass allvarlig att hyresavtalet skulle upphöra, ansåg nämnden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jimmy Stark är brandskyddsansvarig hos Växjöbostäder som har över 10 000 lägenheter.

Annons

– Att hyresgäster lämnar saker utanför sin dörr och i trapphusen är vanligare än man tror och det tar mycket resurser från oss. Vi gör ronderingar månadsvis för att se till att det systematiska brandskyddet fungerar. Det kan vara möbler men även sopor som hyresgäster tycker att det är okej att lämna utanför sitt hem. Man köper en ny soffa och bara bär ut den gamla, säger han och fortsätter:

– Vi sätter på en dekal som uppmanar hyresgästen att ta bort sakerna. Men det är inte helt enkelt. Vi har ingen juridisk rätt att slänga saker samtidigt som vi måste klara lagen om brandskydd. Det är en balansgång. Vi vill även ha en bra relation med våra kunder och samtidigt ha en fungerande verksamhet för alla. Men detta tar tid och resurser.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Förra året gjorde räddningstjänsterna i Småland över 200 utryckningar till bränder i flerbostadshus, enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. I Blekinge var det närmare 50 utryckningar.

Annons

– Trapphus är utrymningsväg och där får det inte finnas något brännbart. För dem som bor i lägenhet som mynnar ut i trapphus är det en väg ut och brinner det där blir det snabbt rökfyllt och kan innebära fara, säger Rasmus Frid, funktionschef på Höglandets räddningstjänstförbund.

Fakta: Brandskydd

Både fastighetsägare och hyresgäst har ansvar för brandskyddet. Normalt sett ansvarar ägare för åtgärder som hör till byggnaden och hyresgäster för att använda lägenheter på ett ansvarsfullt sätt.
För att förebygga brand bör det finnas regler för förvaring av material i trapphus, var rökning tillåts, regler för grillning och hur hushållen ska förvara brandfarliga varor.
Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Läs också Huset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig” Mögliga skrubbar och källarrum utan brandskydd – här är batteriboomens baksida Hans Fingal, 89, rädd för att brinna inne – så dåligt är brandskyddet i trygghetsboenden: ”Måste bli ändring” Boverket medger: brandskyddet brister på trygghetsboenden: "Inte lyckat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.