Annons

De ger Ljungsbro tryggheten tillbaka

Linköping En sen fredagskväll när de flesta sitter hemma och tar det lugnt. Då ger sig Trygga Ljungsbros nattvandrare ut i mörkret, för invånarnas skull.
Foto: Matilda Ahl
, , , , , ,

Föreningen bildades efter dubbelmordet för drygt ett år sedan.

Vi träffar paret Mikael och Mirielle Rapp, Maria Wiktorsson och Kenneth Rooswall i lokalen på Evastigen 8 A. Mikael och Mirielle brukar vanligtvis inte nattvandra samtidigt men i kväll, när Hem & Hyra kommer, är ett undantag. Hemma väntar tonårsbarn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Luften är fuktigt kall och vi är glada för den kopp kaffe som fortfarande värmer när vi kliver ut i mörkret.

Skolan och fritidsgården, som den här kvällen håller stängt, är första anhalt. Lugn råder, skolgården gapar tom. Vandringen fortsätter. En trivsam dialog hörs i natten, skämt och skratt. Gemenskapen är en av anledningarna till att föreningen fortlever. En annan är upplevelsen av att de gör något viktigt och resultatet är tydligt.

– Det har blivit lugnare. Om vi inte ser något, ingen misshandel, skadegörelse eller annat stök så är det bevis nog. Väldigt lite gör väldigt mycket, förklarar Mikael Rapp.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

Ett äldre par kommer gående. Känner de sig trygga?

– Ja, jag tycker nog det, svarar Margareta Kindström.

Gör Trygga Ljungsbro ett bra jobb?

Annons
Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

– Ja, det är ett jättebra initiativ. Vi nattvandrade själva när barnen gick i skolan.

Målet är att täcka upp hela Ljungsbro men även Berg och Stjärnorp. En lugn natt kan de tillryggalägga runt två mil, om de inte blir uppehållna. Det kan vara någon som känner sig otrygg och vill ha sällskap på väg hem, någon som är överförfriskad och behöver omvårdnad. Eller grupperingar av ungdomar som uppträder på ett stökigt sätt och behöver lugnas ner. Flera gånger har de hjälpt chaufförer i busstrafiken. Även polisen är positiv till gruppens engagemang.

– Jag känner mig tryggare när jag vet att de finns i närheten, säger busschaufför Abaz Muhic som stannar till vid busstorget.

Också i kväll är det lugnt. Bara sju berusade gymnasieungdomar håller låda utanför ett hyreshus. Man skulle kunna tro att nattvandrarna inte är välkomna, att ungdomarna tycker att de stör, men icke.

– Vi är ju inte ute efter att förstöra det roliga, säger Maria.

Att försaka en kväll hemma eller tillsammans med vänner är obetydligt. Ett år har gått sedan starten och de har jobbat upp ett förtroende. De möter inte längre ungdomar på drift utan individer som man har börjat lära känna.

– Det här har blivit som en drog och det är hjärtat som talar, säger Mikael.

Annons

– Vi ger dem lite kärlek, säger Mirielle.

Men de skulle behöva vara fler. Engagemanget från medlemmarna har mattats. Bara en liten klick är aktiva och de önskar att fler kunde dela på ansvaret.

– Vi har en regel att vi ska vara minst tre som vandrar tillsammans, för vår egen säkerhet, förklarar Mikael. Det värsta är att vi allt oftare blir tvungna att ställa in, när bara två kan.

Regelbundenheten att synas varje fredag och lördag kväll är viktig. För att upprätthålla trygghet och respekt – i dag och i framtiden.

Fotnot: Till nattvandrarnas jourtelefon kan allmänheten ringa för att informera eller be om hjälp, numret är: 072-20 40 555.

Läs också Mamma tvingas söka skydd från våldsam son – kämpar för lägenheten i domstol Rånade sin 80-årige granne på mobil och bankkort – mister lägenheten Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.