Foto:  Tomas Konigsson/Östran/Nyheterna

Klas Palmqvist, vd Mösterås bostäder.

Ännu en värd utnyttjar hyreslagen för att mörka

Tidningen Östran/Nyheterna ville få svar om bostadsbolagets reklamkostnader. Då sa allmännyttiga Mönsterås bostäder nej – med hänvisning till nya hyreslagen.
15 februari 2012 kl 14:17 Text: Rikard Ljungqvist

Hem & hyra har vid återkommande tillfällen granskat vad topparna i de kommunala bostadsbolagen tjänar.

Varje gång har några vd:ar trilskats med att lämna ut löneunderlag men slutligen gett med sig efter beslut av JO eller kammarrätten.

I den senaste granskningen har dock tre hyresvärdar vägrat att dela ut uppgifterna med hänvisning till en ny hyreslagstiftning, som gör gällande att kommunala bostadsbolag ska drivas efter ”affärsmässiga principer”.

En av dem – bostadsbolaget Armada i Åkersberga – har fått rätt i kammarrätten.

Motiveringen är att bolaget verkar på en konkurrensutsatt marknad och att andra företag kan dra nytta av löneinformationen.

Hem & hyras chefredaktör har överklagat domen till Högsta förvaltningsdomstolen samt publicerat ett debattinlägg i branschtidningen Journalisten, om allvaret i kammarrättens beslut.

”Hade lagstiftarna verkligen tänkt sig att hyreslagen skulle inskränka offentlighetsprincipen”, resonerar hon.

Nu har ytterligare ett bostadsbolag följt i Armadas spår och vägrat en reporter på tidningen Östran/Nyheterna i Kalmar län att ta del av tidigare offentligt material, med hänvisning till hyreslagen.

Mönsterås bostäder, som ägs till hundra procent av kommunen, vill inte av affärsmässiga skäl svara på hur mycket deras omfattande reklamkampanjer i bussar, på bio och i tv har kostat dem.

I ett brev till tidningens reporter hävdar vd Klas Palmqvist att ”rättspraxis har ändrats” sedan den nya hyreslagen införts.

Att svara på reporterns fråga skulle kunna medföra ett missgynnande i den allmänna konkurrensen, risk för att tappa kompetens och i slutändan extra kostnader för nyrekrytering, hävdar bolaget.

– Vi ska ju vara affärsdrivande och verka affärsmässigt och det är det vi gör. Om vi berättar kan konkurrenterna få en fördel, säger Klas Palmqvist till Östran/Nyheterna.

Klicka här för att se Mönsterås bostäders reklamfilm.

Klicka här för att läsa artikeln i Östran/Nyheterna.

Rikard Ljungqvist
Reporter
08-519 103 30
0704-625 892
Publicerad: 15 februari 2012 kl 14:17 Uppdaterad: 7 oktober 2014 kl 14:22
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.