HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om

Uppsala Det är fortfarande oklart om Uppsala kommun hade rätt att neka en hyresgäst försörjningsstöd till hyra för att han inte kunde visa upp ett godkänt andrahandskontrakt. Nu måste hela rättegången tas om.
Foto: Petra Marandi Roos
Förvaltningsrätten i Uppsala måste ta om rättegången som rör en Uppsalabo som nekades försörjningsstöd av Uppsala kommun på grund av misstanke om att han bodde på svartkontrakt.

Det var i våras Uppsala kommun fick bakläxa av förvaltningsrätten för att ha nekat en 57-årig Uppsalabo försörjningsstöd till hyra för att han inte kunde visa att andrahandsuthyrningen var godkänd av fastighetsägaren. Hyresgästen var den första som överklagade ett avslag på den grunden sen kommunen införde sina nya rutiner i november 2019. Rutinerna innebär att alla som söker försörjningsstöd till hyra måste kunna visa att de inte bor på svartkontrakt. Olika kommuner har gjort olika tolkningar av om det är tillåtet att ställa ett sådant krav, och det finns tidigare domar som talar både för och emot det. Därför valde Uppsala kommun att överklaga domen i våras.

Nu har kammarrättens beslut kommit: Förvaltningsrätten i Uppsala måste ta om hela rättegången och pröva fallet på nytt. Orsaken är att bara en domare, en jurist, dömde i målet. Enligt lagen ska normalt en domare som är jurist och tre nämndemän döma i förvaltningsrätten, men i enklare mål är det okej att en ensam domare dömer. Kammarrätten tycker inte att det här fallet var så enkelt att det räckte med en domare. Förarbetena till socialtjänstlagen tar inte upp frågan, det finns få tidigare domar som kan ge vägledning och bedömningarna har stor betydelse för personen som har blivit nekad bidrag, skriver kammarrätten i sitt beslut.

Läs ocksåMargarita har 78 kronor till mat - nya statliga extrastödet missar de fattigaste familjernamatpriserna stiger
Läs också När värden sa nej gav hyresnämnden grönt ljus för Fabians Atlantsegling Få skyddsrum i nya stadsdelar Så riskerar hyresgäster hamna på gatan med kommunernas tuffa tidsgräns Kändisdotter betalade nästan 1,5 miljoner för kontrakt – fastighetsförvaltaren: "En slump" att hon fick lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.