Foto: Wikimedia commons

Måsen på bilden är tills motsatsen bevisas oskyldig.

Fågelmatare hotas med uppsägning

Balkongen var nersolkad av fågelbajs och matrester. Nu tvingar hyresnämnden värden att ingripa, och upphör inte matandet riskerar hyresgästen att bli av med sitt kontrakt.
19 februari 2016 kl 14:07 Text: Rikard Ljungqvist

I tre års tid avstod familjen i centrala Linköping från att använda sin balkong. Orsaken: grannen ovanför matade fåglar i sådan utsträckning att matrester och skit dagligen föll ner. När värden inte fick slut på eländet hörde hyresgästerna först av sig till miljökontoret och därefter hyresnämnden.

Inför de laglärda berättar hyresgästerna att de från fönstret i sitt kök nästan dagligen iakttagit hur grannen matat vilda fåglar på sin balkong, direkt ur händerna. Fotografier visar hur deras balkong blivit nedkletad av fågelspillning, och enligt egen utsago har de flera gånger i veckan tvingats rengöra utrymmet.

Även en annan granne uppger under utfrågning att hon i princip dagligen sett kvinnan bespisa sina vingburna vänner.

Den anklagade grannen nekar till att fågelmatning förekommit, och får i sin tur stöd av bostadsbolaget Stångåstaden, som menar att man trots omfattande kontroller inte kunnat belägga påståendet. Med stöd av sju fotografier hävdar hyresvärden att nedsmutsningen knappast kan ha varit så omfattande som de boende uppger.

Inte heller miljökontorets tidigare undersökningar har gett tillräckligt mycket kött på benen för ett avgörande i frågan. 

Trots något porös bevisning väljer hyresnämnden i Linköping att ta den drabbade familjens parti, och ålägger Stångåstaden att via rekommenderat brev beordra hyresgästen att genast upphöra med beteendet. Att locka så stora mängder fåglar till sin bostad är inte att iaktta sundhet, ordning och gott skick, konstaterar nämnden.

Därmed är frågan utagerad, resonerar Ulf Gustafsson, förvaltningschef på Stångåstaden.

– Vi följer naturligtvis hyresnämndens beslut och har skickat ett brev. Någon ytterligare utredning har inte gjorts.

Hur kan ni vara säkra på att fågelmatningen upphör?

– Vi fortsätter att hålla koll på vad som händer i området. Vi har gjort kontroller tidigare och kommer att fortsätta med det.

Skulle fågelfesten trots allt fortgå riskerar kvinnan uppsägning. 

Rikard Ljungqvist
Reporter
08-519 103 30
0704-625 892
Publicerad: 19 februari 2016 kl 14:07
Genom att kommentera på Hem & Hyra så godkänner du våra regler

På hemhyra.se ska du kunna säga vad du tycker om det mesta. Huvudregeln är enkel: Visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.

Hem & Hyra förhandsgranskar inte kommentarer. Du ansvarar själv för det du skriver. Vi vill gärna ha din hjälp att hitta olämpliga inlägg och kommentarer genom att anmäla dessa. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort.

Tänk på att:
Kommentera i vänlig, civiliserad ton.
Hålla dig till ämnet.
Ditt inlägg blir omedelbart tillgängligt för andra i samband med att du publicerar det.
Dina inlägg kan komma att användas i andra sammanhang på hemhyra.se eller i den tryckta Hem & Hyra.
Inte skriva mer än 500 tecken.