Annons

”Ytterligare en börda för hyresrätten”

Nyheter Ändrade regler om fastighetsbeskattning kan bli ett dråpslag mot hyresrätten. Det varnar sju bostadsbolag i ett gemensamt debattinlägg. Även Hyresgästföreningen ryter ifrån.

Tidigare i somras lämnade den så kallade Företagsskattekommittén över ett något radikalt förslag till regeringen. Slutbetänkandet ”Neutral bolagsskatt – för ökad effektivitet och stabilitet” innebar kort sagt att ränteavdragsrätten för fastighetsbolag ska begränsas och att företagens sammanlagda skatt därmed höjs.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Flera branschorganisationer, däribland Fastighetsägarna samt Sabo, har protesterat högt och i Almedalen vädrade ett flertal debattörer sitt ogillande med utspel om att förslaget vore ett dråpslag mot hyresrätten om det förverkligades.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På plats lät både Socialdemokraterna samt bostadsminister Stefan Attefall meddela att man tar avstånd till förslaget.

– Kommittén har inte analyserat hur förslaget påverkar viljan att investera i nya hyresrätter och renovera, konstaterar bostadsministern.

Enligt utredningen ska fastighetsbranschens sammanlagda skatt höjas med 3,2 miljarder kronor. Argumentet är att fastighetsbolagen i dagsläget bara betalar mellan 0,01 och 7 procent i skatt.

Läs ocksåSå lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannenEn delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.

Under tisdagen sällade sig ännu en kritisk septett till klagokören. I ett gemensamt debattinlägg i Svenska Dagbladet beskriver toppchefer i sju ledande bostadsbolag hur beskattningen ytterligare diskriminerar hyresrätten, som jämfört med bostadsrätten är skattemässigt missgynnad.

Skribenterna konstaterar att det i dag alltid är mer ekonomiskt gynnsamt att bygga bostadsrätter och att det tvärtom borde införas en översyn av beskattningen med avsikt att införa lättnader för produktion av hyresrätter.

Annons

Redan i dag vågar många bostadsbolag inte ge sig hän åt större projekt eftersom risken är för stor att de inte går i mål, inte minst på grund av oräkneliga politiska utspel.

Läs ocksåEnsamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar"

”Eftersom det är svårt att värdera politiska risker leder detta till att många avstår från att investera mer i bostäder”, skriver de sju representanterna.

HSB har tidigare varnat för att förslaget kan förvärra bostadskrisen genom att det blir dyrare att bygga nytt.

– Vi kan inte bota sjukdomsproblem med mediciner som har helt oöverstigliga biverkningar, säger Anders Lago, ordförande för HSB Riksförbund.

Även Hyresgästföreningen gör öppet motstånd till förslaget, som är del av en större reform. Nytillträdda förbundsordföranden Marie Linder menar att förslaget bygger på orättvisor och bara skulle innebära ytterligare en börda för hyresrätten.

– Det här kommer inte att gynna produktionen av hyresrätter – snarare tvärtom. Den redan i dag orättvisa hyrskatten på hyresrätter kommer inte att bli bättre genom en sådan insats. Vi är därför beredda att agera mot förslaget.

Annons

Kommittén föreslår att bestämmelserna ska träda i kraft januari 2016.

 

Läs tisdagens debattinlägg i SvD här.

Läs också Nya lägenheterna: trängre, dyrare och sämre planerade Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.