Annons

Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran – Alexandra betalar mer än grannen

Skåne Rabatt på hyran, presentkort på Ikea eller första månaden hyresfritt. När dyra lägenheter blir svårare att hyra ut testar hyresvärdar olika lockbeten. Men detta innebär också att några hyresgäster betalar fullpris för det som grannen får billigare. ”Det känns fel”, säger hyresgästen Alexandra.
En delad bild som visar en grafik med olika rabatterbjudanden för hyresbostäder och en ung kvinna med ljust hår och blå ögon som står på en balkong.
Foto: TT, Anders Eeg-Olofsson
Rabatterna duggar tätt - men Alexandra Eljin i Landskrona flyttade in för tidigt för att ha rätt till hyresnedsättning.

En nyrenoverad tvåa på cirka 65 kvadrat för nästan 8 200 kronor i månaden i Landskronas miljonprogram. När hälften av lägenheterna stod tomma i september 2023 tog hyresvärden det ovanliga beslutet att erbjuda rabatt på hyran under två år.

Alexandra Eljin var en av de första som flyttade in, i september 2022. Det innebär att de som blir hennes grannar i huset i Koppargården nu kommer att få betala 1 250 kronor mindre i månaden än henne under det första året.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det känns fel, för det är en exakt likadan lägenhet, säger hon.

När Landskronahem gick ut med erbjudandet om en hyresrabatt övervägde hon att säga upp sin lägenhet för att istället ta en billigare lägenhet i samma hus.

– Men jag orkade inte, säger hon.

Läs ocksåJan-Åke får betala när det brinner - unik hyreshöjning i LandskronaJan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.
En ung kvinna som sitter på huk i ett kök och gullar med en brun hund.
Alexandra Eljin, här med hunden Nickit, tycker att hyran för hennes lägenhet är hög, jämfört med de kostnader hon hade när hon bodde i hus och hade mer utrymme. Hon betalar 8166 kronor i månaden för 63 kvadratmeter.

Alexandra trivs i lägenheten. Men hon tycker inte att hyresrabatten är rättvis, eller rätt sätt att få folk att flytta hit.

– Om folk inte är villiga eller har möjlighet att betala så har de ju satt hyrorna fel från början, säger hon.

Grannen John Larsen håller med men förstår samtidigt att bostadsbolaget inte vill ha tomma lägenheter utan få in hyrespengar.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Ur ekonomisk synvinkel för Landskronahem är det superbra, säger han.

Betalar över 11 000 kronor

John bor sedan december 2022 tillsammans med sin fru Karaket Larsen i en fyrarumslägenhet som de betalar 11 204 kronor för. Det är något mer än vad han betalade för en häften så stor och långt mindre modern lägenhet där de bodde senast, i Lissabon i Portugal.

– Jag tänker att det är billigt, säger John Larsen.

En äldre man med gråsprängd skäggstubb och glasögon som står i ett julpyntat vardagsrum.
John Larsen letade först efter en lägenhet i Malmö, innan han av en vän fick tipset att höra av sig till Landskronahem.

Fyrorna omfattas inte av rabatten, men det är inget han tänker på.

– Jag bryr mig inte om vad de andra betalar, säger han.

Annons

Enligt Mikael Forsberg som är vd på Landskronahem är situationen på Koppargården unik – de har aldrig tidigare haft så många lediga lägenheter ute samtidigt. Rabatterna ser han som vilken annan ”marknadsföring” som helst och tycker inte att de är orättvisa.

– De som flyttade in tidigare fick andra fördelar och kunde välja lägenhet, väderstreck eller stora lägenheter. De fick fler valmöjligheter. Rent praktiskt skulle de också kunna säga upp sina nuvarande lägenheter och teckna nytt med rabatt men det har inte förekommit, säger Mikael Forsberg.

Mikael Forsberg, vd på Landskronahem.

Liksom Landskronahem har Willhem i Helsingborg fått fundera på hur de ska hantera problem med tomma bostäder. Lägenheter som ligger i området Maria Park har varit svåruthyrda. Men också olika lägenheter spridda i stan.

Presentkort på tusen kronor

Under våren 2023 beslutade man att testa olika erbjudanden för lägenheter som är svåra att hyra ut. Det handlar om hyresrabatter under en längre tid, hyresfria månader och presentkort på tusen kronor på Ikea.

– Det är nog lite för tidigt att säga hur det har lyckats men hittills har vi upplevt det positivt – att det ger en skjuts i uthyrningen, säger fastighetschef Niki Radjenovic.

Förutom att ekonomin blir drabbad ser hon att tomma lägenheter får konsekvenser för tryggheten.

– Det är inte bra med tomma, mörka lägenheter och ingen rörelse i trappen eller närområdet. Boende frågar sig vad som händer. Det är heller inte bra för stadsdelens varumärke.

Hem & Hyra frågade i slutet av 2023 kommunala och privata bostadsbolag i Skåne och Halland om de det senaste året har märkt att det blivit svårare att hyra ut och om det fått några konsekvenser. Ett 30-tal svarande och ungefär hälften har inte märkt någon skillnad. Övriga bolag har haft direkta svårigheter eller märkt att det tar längre tid att hyra ut.

”Absolut svårare hyra ut”

Bland bolagen med svårigheter finns det olika anledningar. Helsingborgshem har vakanser i tvåor och framför allt i områden där det har byggts många hyresrätter de senaste tio åren. Höganäshem har haft det trögt med studentlägenheter och tror att anledningen är att det finns ledigt i grannstaden Helsingborg.

Båstadhem har mindre efterfrågan på hyresrätter i den mindre orten Torekov. Ebo i Eslöv har ”absolut” svårare att hyra ut nyproduktion. Treklövern i Klippan märker generellt att det stundtals tar längre tid att hyra ut. Hyresgäster är också känsligare för att hamna i en situation med dubbla hyror i en eller flera månader. Osbybostäder noterar att mindre och billigare lägenheter är mer eftertraktade.

Flera bolag vittnar om att det krävs fler visningar och kötiderna är kortare – och att de är vaksamma på att vakanser kan uppstå.

En tvådelad bild som föreställer samma sjuvåningshus, först eldhärjat och sedan totalrenoverat.
Hyreshuset på Koppargården eldhärjades 2020 och har sedan totalrenoverats. I september stod cirka 50 procent av de nyrenoverade lägenheterna tomma. Nu i slutet av året är cirka 30 procent tomt, enligt Landskronahem.

Helsingborghem lanserade i början av december 2023 något man kallar Snabbspår. Vissa lägenheter hyrs ut utan hänsyn till köpoäng, med flexibla inflyttningsdatum och den som flyttar in får behålla sina köpoäng. Andra bolag arbetar med hyresrabatter. Se lista nedan.

Så den som letar lägenhet kan kanske göra klipp. Men på andra håll ser man att risken för tomma lägenheter skapar större problem.

Annons

”Ingen i flyttkedjan rör på sig”

Medlemmar i Sveriges allmännytta, bransch- och intresseorganisation för över 300 kommunala och privata bostadsföretag, svarade under våren och sommaren på en enkät. Den håller just nu på att bli sammanställd men redan nu kan Sveriges allmännytta säga att flera upplever en tröghet i uthyrningen både i nyproduktion och i det äldre beståndet. Upp till två år räknas som nyproduktion.

– Många sitter still i båten och man vill eller kan inte flytta på sig. Det som händer då är att det blir stopp i hela systemet när ingen i flyttkedjan rör sig, säger Sofia Hansdotter, expert Fastighetsutveckling och nyproduktion på Sveriges allmännytta.

Orsaken är det osäkra ekonomiska läget. Stiltjen, som flera bostadsbolag upplever, har förstärkts det senaste halvåret och kopplas bland annat  till stigande räntor. Färre privatbostäder säljs och rörligheten mellan bostäder har stannat av. Barnen bor till exempel kvar hemma hos föräldrarna och den som äger sitt boende kan eller vill inte sälja.

Sofia Hansdotter, Sveriges allmännytta.

– Var vi landar framöver vet vi inte, säger Sofia Hansdotter.

Samtidigt finns en obalans. Storstäderna och vissa Norrlandskommuner har fortsatt brist på bostäder, medan det på många andra håll idag finns lägenheter att hyra.

Kan bli vakanser i Laholm

Konsekvenser av trögheten kan bli ökad trångboddhet och att andrahandsuthyrningen ökar. Det blir också svårare för den som verkligen behöver flytta, menar Sofia Hansdotter.

Hon har inte fått några signaler om att vakanserna ökar. I Halland tror dock Laholmshem att de kan komma att stå med tomma lägenheter.

Bostadsbolaget konstaterar färre intresseanmälningar per lägenhet och längre processer med uthyrningen. De är ett av de bostadsbolag som använder hyresrabatter för vissa lägenheter.

– Vi har än så länge inte haft så många vakanser, men trenden pekar mot att vi kommer att ha det framåt, säger Anna-Karin Lindquist på Laholmshem.

Niki Radjenovic på Willhem i Helsingborg tror också att tuffare tider väntar. Redan 2022 blev det något svårare med uthyrningen och under 2023 en markant förändring.

– Jag tror att marknaden blir fortsatt utmanande med inflation och sämre privatekonomi. Vi får vara beredda på det, och hitta smarta lösningar för att hyra ut, säger Niki Radjenovic.

Fakta: Billigare under två år i Landskrona
Ett sjuvåninghus med balkonger.
Koppargården 25 i Landskrona.
  • Rabatten är tidsbegränsad och gäller under två år. Sedan betalar hyresgästen de vanliga hyrorna.
  • Erbjudandet om rabatt gäller för kontrakt som tecknas under perioden 15 augusti till 31 december 2023.
  • Ettor, tvåor och treor omfattas – men inte fyrarumslägenheter.
  • Rabatten ligger mellan 500 och 1250 kronor i månaden under det första året, för att halveras under det andra.
  • När grundhyran ändras genom förändring med Hyresgästföreningen gäller detta även hyresgästerna med rabatterade hyror men rabatten finns kvar.

Källa: Alexandra Trossling, Landskronahem

Fakta: Så kan lockbetena se ut för lägenheter som är svåra att hyra ut


Ängelholmshem: Flexibla inflyttningsdatum Bjuvsbostäder: Upp mot 1300 kr/mån i ett år Laholmshem: 1000 kr/mån i ett år, sen 500 kr i ett halvår Göringehem rabatt: år 1 - 800 kr/mån, år 2 - 400 kr/mån, år 3 - 200 kr/mån Jefast Helsingborg studentrabatt: 2000 kr/mån Helsingborgshem: Får behålla köpoäng Acrinova, Åstorp: 0 kr i hyra i en månad Willhem Helsingborg: 2000 kr/mån, hyresfri månad, Presentkort på IkeaNågra exempel från slutet av 2023:

  • 1 000 kronor i rabatt i månaden i ett år – sen 500 kronor i ett halvår.
    Laholmshem.
  • 2 000 kronor i rabatt i månaden för studenter.
    Jefast, Helsingborg
  • En hyresfri månad.
    Acrinova, Åstorp.
  • 2 000 kronor i rabatt i månaden, hyresfri månad, presentkort på Ikea.
    Willhem, Helsingborg.
  • Upp mot 1 300 kronor i rabatt i månaden i ett år.
    Bjuvsbostäder.
  • Den som flyttar in får behålla sina köpoäng.
    Helsingborgshem.
  • 800 kronor i rabatt månaden första året, 400 kronor andra året och 200 kronor tredje året.
    Göingehem.
  • Flexibla inflyttningsdatum.
    Ängelholmshem.
  • Upp mot 1 250 kronor i rabatt i månaden
    Landskronahem.

Exemplen är från specifika lägenheter i slutet av 2023 och just dessa erbjudanden kan ha förändrats. Landskronahems erbjudande gäller 2023 ut.

Fakta: Jan-Åke hade inte råd att flytta tillbaka

I maj 2022 träffade Hem & Hyra Jan-Åke Linderoth som fick fly branden i Landskrona. Efter renoveringen hade han inte råd att flytta tillbaka.

Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.