Annons

Hyreshusets källare användes som knarkcentral

Malmö Langaren lade beslag på ett skyddsrum på Seved och använde som förpackningscentral för narkotika. Nu döms 23-åringen till fängelse. Igen.

Det luktade cannabis i hela källaren.

Bredvid hyresgästernas bokningstavla till tvättstugan fanns en låst gallergrind och innanför den rörde sig två personer vid ett skyddsrum. Polisen gjorde upptäckten i början av 2015 när de spanade efter inbrottstjuvar i stadsdelen Seved.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I rapporten beskrivs hyreshusets källare som ett “förpackningskontor” för knark. Någon hade borrat upp ett titthål i skyddsrumsdörren för att kunna se vad som hände utanför när det var låst. På hyllorna i utrymmet låg cannabis, totalt nära ett kilo. Bredvid fanns en våg och tomma påsar redo att portionsförpackas. 152 påsar var redan fyllda.

Männen bakom gallergrinden, två 23-åringar varav en som bodde i huset, misstänktes för flera knarkbrott på i området. Vid minst minst två tillfällen hade utrymmen i hyreshus kapats och använts som knarklager. Nu döms männen till fängelse. En av dem har erkänt och menar att all narkotika i skyddsrummet var avsedd för honom själv. Den andre har nekat och frias på just den punkten, trots att båda männens fingeravtryck fanns på påsar i rummet.

Mannen som bodde i huset med “förpackningskontoret” dömdes så sent som i juli till fängelse för andra narkotikabrott i samma område. När polisen kom hem till den lägenhet han bodde i vid det tillfället kastade han ner narkotika från balkongen. Men eftersom så gott som hela stadsdelen är kameraövervakad fastnade allt på film. Domen har överklagats.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Läs mer: Seved får kameraövervakning

Polisen i Malmö är väl bekant med att kriminella skaffar sig tillgång till lokaler som inte är deras för att använda för brott. Det kan vara en tvättstuga eller något annat utrymme som de delar med grannarna i huset.

– Att man tar över gemensamma utrymmen är en sak. Vi har agerat i vissa fall och där måste fastighetsägaren strypa tillgången. Men det vi ser när det gäller lägenheterna är att man hyr ut i andra, tredje och fjärde hand och att ägarna inte vet vem som disponerar lägenheten till slut, säger Mats Karlsson, biträdande polismästare i Malmö.

Läs ocksåEx-missbrukare vill avromantisera drogmissbruket i bostadsområdenGenc Avdiu, tillförordnad områdesutvecklingschef på Bostäder i Borås och Malin Widerlöv från Kris.

Att fastighetsägare inte reagerar när någon tar över utrymmen i ett hyreshus ser han två generella  förklaringar till; rädsla eller oseriösa ägare som inte bryr sig.

Annons

– Man tar inte sitt ansvar utan vill bara få ut en maximal hyra av de boende, säger Mats Karlsson.

– Samarbetet med fastighetsägarna är viktigt för oss. De ser vad det är som händer i ett område.

Läs mer: Nu ska polisen mota bort knarkhandeln på Seved

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Grannar hamnar i skottlinjen för gängen: ”Tänk om någon kastar in en bomb!”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.