Annons

Trakasserad av nazisympatisör – mamman och barnen fick fly sitt hem: ”Utbildad att mörda”

Eskilstuna Den psykiskt sjuke nazistsympatisören ofredade barnfamiljen med nationalsocialistiska symboler och skrev att han var utbildad för att mörda med sina händer. Till slut tvingades mamman och barnen fly från sitt hem – polisen kunde inte garantera deras säkerhet.
Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.
Foto: Gry Ellebjerg/Getty
I ett av de hotfulla meddelandena till grannkvinnan nämnde mannen NMR, som står för Nordiska motståndsrörelsen. Enligt tidningen Expo har mannen uttryckt sympatier för den nazistiska organisationen under lång tid. Bilden är tagen i en annan fastighet.

Texten har uppdaterats

Eskilstunabon hade tidigare betett sig lite märkligt mot grannkvinnan och hennes barn. Men under några dagar i januari i år gick det helt överstyr.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Mannen skrev flera olämpliga och hotfulla meddelanden som han fäste på kvinnans dörr eller lämnade genom brevinkastet.

Han knackade på hos familjen gång på gång och skrek in genom brevinkastet. Grannkvinnan kunde också höra kraftiga dunsar från mannens lägenhet och han kastade ut saker genom fönstret.

Vädjade i brev

Polisen omhändertog mannen två gånger och körde honom till Mälarsjukhusets psykiatriska klinik. Där fick han tillbringa natten men kunde sedan återvända hem dagen efter – vilket gjorde att trakasserierna mot barnfamiljen fortsatte.

Det hjälpte inte att grannkvinnan skrev ett brev till honom där hon vädjade om att han skulle lämna dem i fred.

I stället fick kvinnan ett nytt meddelande där han bland annat skrev: ”Jag är utbildad för att mörda med mina händer”, men med tillägget att hon inte behövde vara rädd. På samma lapp skrev mannen även att han inte var rasist och att ”NMR bara vara en täckmantel”.

Annons

Skulle ut och mörda

NMR står för den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen och lappen levererades tillsammans med en nazistsymbol.

På en annan lapp skrev Eskilstunabon att han ”skulle ut och mörda pedofiler”.

De hotfulla meddelandena, fortsatta dunsar och raseriutbrott inifrån mannens lägenhet gjorde att kvinnan och barnen inte kunde bo kvar. De tvingades fly från sitt hem på inrådan av polisen, som inte kunde garantera familjens säkerhet. Kvinnan fick dessutom ett överfallslarm.

Nazistsympatisör i många år

Och att Nordiska motståndsrörelsen, NMR, bara var en täckmantel stämmer inte riktigt. Tidskriften Expo som granskar extremhögern i Sverige säger till Hem & Hyra att mannen har funnits i nazistiska kretsar det senaste decenniet. Han har uttryckt sympatier för nazismen på NMR:s sociala medieplattformar och på deras sajt. Eskilstunabon är dessutom vän på sociala medier med framstående personer inom nazistiska och högerextrema kretsar.

– Men det är ingen aktivist såvitt vi vet, utan han är en av flera hundra personer som finns i kretsen runt Nordiska motståndsrörelsen och stödjer det här lite på håll. Som skriver uppmuntrande ord och är inne och lyssnar på deras poddradio. Han har lämnats hundratals kommentarer på Nordiska motståndsrörelsen hemsida, säger Jonathan Leman, researcher på Expo.

Inte säkert på markplan

Kvinnan återvände aldrig till lägenheten utan bor numera på en annan adress. Det berättar en representant för hyresvärden – som erbjöd henne en annan bostad:

Annons

– Fast det vi hade ledigt var på markplan och det avrådde polisen från eftersom det inte var säkert. Men det löste sig i och med att hon hittade ett boende hos en annan hyresvärd. Det vi kunde göra då var att låta henne slippa uppsägningstiden, säger representanten.

Läs ocksåTrakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hemEtt bildmontage med ett hyresavtal, en dörrklocka och en siluett av en kvinna.

Psykiskt sjuk

I samband med de här händelserna omhändertog polisen mannen återigen och senare ansåg psykiatriska kliniken att han uppfyllde kriterierna för tvångsvård. Han led av en allvarlig psykisk störning och en dom i förvaltningsrätten den 18 mars visar att han fortfarande gör det. Domstolen beslutade om fortsatt tvångsvård trots att mannen motsatte sig det.

I domen står att mannen fram till händelserna i januari var okänd inom psykiatrin.

Polisanmäld och utan bostad

Trakasserierna ledde till att Eskilstunabon nu förlorar sitt hyreskontrakt. I hyresnämnden kom värden och mannen överens om att hans prylar ska vara ute ur lägenheten senast den 30 april.

Mannen misstänks även för ofredande efter att grannkvinnan polisanmält honom. En åklagare leder förundersökningen som fortfarande pågår.

Fakta: Kan tvingas flytta omedelbart

Eskilstunabon förlorade sin lägenhet på grund av det som i hyreslagen anges som särskilt allvarliga störningar i boendet.
Som särskilt allvarliga störningar räknas exempelvis allvarlig brottslighet som har samband med boendet, exempelvis hot och våld mot en granne.
Den som orsakat särskilt allvarliga störningar kan få sitt hyreskontrakt förverkat och tvingas flytta omedelbart. Hyresgästen får ingen chans att rätta sig.
Däremot kan hyresgästen få ärendet prövat rättsligt om hen motsätter sig vräkningen eller inte svarar hyresvärden. Prövningen kan antingen ske i hyresnämnden eller tingsrätten, beroende på om och hur värden tar saken vidare.

Läs också Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.