Annons

Så varmt ska du ha i lägenheten

Tips & Råd ​Minst 18 grader ska det vara i lägenheten under vintern. Men i många fall kan du kan ha rätt till mer än så.
Så här mäter du lufttemperaturen hemma. Kom dock ihåg att den så kallade operativa temperaturen kan vara lägre. För att få fram den krävs särskild utrustning.

​Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer bör det vara mellan 20 och 23 grader varmt i bostaden – men rent lagmässigt har du inte rätt till mer än 18 grader varmt om du inte tillhör en riskgrupp. Är du äldre eller lider av sjukdom kan du kräva att temperaturen skruvas upp ytterligare ett par snäpp.

Om du mäter med en vanlig termometer bör du lägga på någon grad, eftersom golv och väggar är kallare under vintern.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Känsliga grupper, som äldre och sjuka, har rätt till några grader till, förklarar Marianne Löwenhielm på Socialstyrelsen.

— Men det är kommunerna som har tillsynsansvar och de kan ha andra riktvärden, säger hon.

Det är så mycket som krävs för att man ska må bra och fungera i vardagen, enligt Marianne Löwenhielm som förklarar att det återigen handlar om genomsnittstemperaturen av luften och de omgivande ytorna.

Annons
Läs ocksåKallt hemma? Så får du det varmare

Hon får medhåll av Theo Kotsinas på miljökontoret i Uppsala. Han rekommenderar hyresgäster att ta kontakt med kommunen om lufttemperaturen är under 20 grader.

Kommunens inspektörer åker då ut till lägenheten och gör en noggrannare mätning. Om resultatet faller under riktvärdena kan hyresvärden bli tvungen att åtgärda bristerna.

Fryser du i lägenheten? Kontakta grannarna och värden.
Fryser du i lägenheten? Kontakta grannarna och värden.

— En kall lägenhet kan bero på så många saker. Det kan vara fel på ventilationen, dålig isolering eller något så simpelt som att elementen behöver luftas, säger Theo Kotsinas.

Ett tips är att prata med grannarna och fråga om de också fryser. Då har du bättre på fötterna om det skulle bli en tvist med värden. Då är det inte heller längre en enskilt problem eftersom ni är flera i huset som är drabbade.

Annons

Hyresgästföreningens handläggare blir varje år kontaktade av hyresgäster som tycker att det är för kallt i lägenheten. Föreningen och hyresvärden kan ha träffat egna överenskommelser om temperaturen i lägenheten.

Ta kontakt med föreningen på din ort för att höra om det finns ett särskilt avtal för din fastighet. Är temperaturen lägre än den avtalade kan det bli aktuellt med en hyressänkning, enligt Hyresgästföreningen.

Läs ocksåNär pengarna inte räcker – så gör du med hyranÄr plånboken tom? Prioritera hyra, el och hemförsäkring. Kontakta din hyresvärd så fort du märker att du har problem att betala hyran. Budget- och skuldrådgivningen i din kommun kan hjälpa dig att göra upp en plan.


Har du kallt hemma? Så här får du det varmare.

Fakta: Så kallt får det vara

Om lufttemperaturen, mätt med vanlig termometer, är under 20 grader kan miljöförvaltningen genomföra en utförlig mätning av den ”operativa temperaturen”, där man även väger in strålningstemperatur. Då gäller dessa riktvärden/rekommendationer:

16 grader: Lägsta tillåtna golvtemperatur.

18 grader:  Lägsta tillåtna lufttemperatur.

20 grader: Lägsta temperatur för känsliga grupper.

20-23 grader: Rekommenderad temperatur.

22-24 grader: Rekommenderade temperatur för känsliga grupper.

Obs! Som det står i texten kan den operativa temperaturen vara för låg även om lufttemperaturen ligger över det tillåtna riktvärdet.

Källa: Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Fakta: Så vet du om du har rätt till hjälp
  • Tycker du att det är kallt i lägenheten bör du i första hand be hyresvärden skruva upp värmen. Fungerar inte det kan det vara bra att ta reda på hur kallt det faktiskt är för att ha argument om du tvingas gå vidare till kommunens miljöförvaltning.
  • Om du inte tillhör en särskilt känslig grupp (väldigt ung, gammal, sjuk eller funktionsnedsatt) ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 20 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.
  • Om du tillhör en särskilt känslig grupp ska värden göra en utförlig mätning om lufttemperaturen underskrider 22 grader – för att få fram den så kallade operativa temperaturen.

Källa: Folkhälsomyndigheten/Hyresgästföreningen

Läs också Överhyra – så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket Pensionär? Så här gör du för att söka bostadstillägg Här är landets dyraste hyresrätter

Trygghet i boendet

Ja!

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.