Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

87-åringen som vill fånga tiden

Är det bra eller dåligt att bli äldre? Det finns förstås inget entydigt svar på den frågan. Det har absolut sina poänger att åldras men det finns en del minus också. På plussidan ligger att ålder och visdom påstås hänga ihop vilket ju känns trösterikt och bra. På minussidan ligger det sorgliga faktum att gammal visdom kan vara just gammal och därför inte funkar i nya sammanhang.

Åldersnoja är ju en utbredd företeelse som drabbar oss alla. Först undrar vi hur sjutton det gick till att bli 30 för att sedan plötsligt upptäcka att vi har blivit 60 och inte riktigt förstår hur det kunnat gå så fort och vad som har hänt under tiden detta åldrande pågått.

En insikt många av oss får, tyvärr för sent, är att oavsett om vi fyller 40, 50, 60 eller något annat så blir det aldrig som vi trodde att det skulle bli tio år innan. Ingen känsla av plötslig mognad och vuxenhet infinner sig så som man trodde att den skulle göra i takt med att det ena årtiondet efter det andra erövrades.

Vi är i huvudsak likadana, bara lite äldre. Om bara omgivningen kunde fatta det. Men hur ska 25-åringarna, som ännu inte vet att inget väsentligt kommer att ha ändrat på sig när de fyller 80, kunna fatta det? I ett sådant oinformerat läge som de befinner sig i är det lätt att få för sig att de måste luta sig fram och tala sakta och högt om ointressanta saker med alla som är över 80. Undra på att äldre får åldersnoja!
Fast det är klart att en del har hänt. Äldre vet lite mer efter att ha klarat av en del av livets vedermödor.

Vi lever i andra och nya sammanhang hela tiden. Så är det med Hyresgästföreningen också. Hyresgästföreningen ska verka i ett helt annat sammanhang i dag än det som gällde på 50-talet, 40-talet eller under något annat årtionde.
Både våra egna och samhällets värderingar är helt annorlunda än de var när vi exempelvis inte kunde föreställa oss att det gick att sälja ut apotek, privatisera sjukhus, införa friskolor och göra oss alla till kunder som måste välja elbolag, telefonbolag, doktor och PPM-fonder.

Hyresgästföreningen är sig i huvudsak lik. Men det går inte för oss heller att tro att man särskilt ofta kan applicera gammal visdom och erfarenhet på dagens förhållanden.
Vi bildades 1923 och har förflyttat oss över det ena årtiondet efter det andra och alltid varit tvungna att vara i fas med den tid och med de värderingar som gäller vid varje specifikt tillfälle. Det är svårt att se när förändringar i synsätt slår igenom, sakta men säkert växer de fram och plötsligt är det självklart att tänka på ett nytt sätt.

Hyresgästföreningen har förbundsstämma i juni i Uppsala. Där kommer vi att ta beslut om Agenda 2016. För återigen har vi gett oss i kast med att fånga tiden och funderat över vad som är viktigt för hyresgästerna i dag och framöver.
Vi fyller visserligen 87 år men vi är 537 000 medlemmar mellan 18 och 100 så vi har alla förutsättningar att vara i fas med den tid som är nu.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.