Annons
Barbro Engman, Ordförande i Hyresgästföreningen

Boendet mer spännande än åska

Jaså, Hyresgästföreningen är ute och åker tåg, sa konduktören när han kollade min biljett. Nu hade ju inte alla 530 000 medlemmarna bestämt sig för att åka med SJ till Nässjö denna dag utan det var jag och damen bredvid som också visade sig vara medlem.

Att snacka om vädret är en stensäker inledning på ett samtal. Men att snacka om Hyresgästföreningen är snäppet bättre.

Alla har en relation till vädret, men den vi har till boendet är mycket djupare och mera spännande än vilket åskväder som helst. Lite hällregn kan vi stå ut med för det kommer att ersättas av värmande solstrålar. Värre är det när boendet inte fungerar, då låter solstrålarna vänta på sig.

Damen bredvid berättade att hennes dotter skulle flytta hem igen. Jag var på vippen att säga något uppmuntrande men det har jag slutat med. Jag har hört för många historier om vuxna barn som flyttat in i sina gamla flick- och pojkrum igen. Det leder sällan till hurrarop från föräldrarna när utflugna barn kommer hemflygande. Ibland har de med sig sina egna barn också. Att skilja sig eller gifta sig är inte det enklaste i tider av bostadsbrist. Det är bara att packa ihop sina pinaler, beställa flyttbil och flytta vart då?

Min förra granne Hossein brukade säga att vi 40-talister tillhör sandwichgenerationen. Vi är klämda mellan våra barn och våra föräldrar. Barnen hittar ingenstans att bo och föräldrarna kan inte bo kvar där de bor.

Nu är det inte bara åldern som tar ut sin rätt, det gör fastighetsägarna också. Stammar ska bytas och husen ska renoveras upp. Upp ska också hyrorna, anser fastighetsägarna. Det är inte ovanligt med hyreshöjningskrav på 60 till 70 procent i samband med renoveringar.

Många renoverar utan sådana dramatiska höjningar, men andra drar till så att det blir omöjligt för många att bo kvar. Det är bara att packa ihop sina pinaler, beställa flyttbil och flytta vart då?

TV4 intervjuade en äldre dam i Uppsala vars lägenhet just skulle renoveras. Hon skulle göra sig av med datorn, snåla lite till och se om det gick att bo kvar. Går inte det är det bara att packa sina pinaler, beställa flyttbil och flytta vart då?

Det är ingen större idé att packa ihop sina pinaler, beställa flyttbil och flytta till en nybyggd lägenhet. Där ligger redan hyrorna långt över möjligheternas gräns.

Det är inte underligt att fler och fler blir medlemmar i Hyresgästföreningen. Ibland finns det en bild av att alla medlemmar är äldre. Eller som damen bredvid på tåget sa när jag berättade att 165 000 av våra medlemmar var under 35 år: ”Det kunde jag aldrig tro!”

Det är egentligen helt självklart. För vem vill inte vara med i en förening som arbetar med att förbättra boendet för landets tre miljoner hyresgäster!

Det är inte utan anledning vi har så många ordspråk som handlar om att bo: Egen härd är guld värd, hem ljuva hem, mitt hem är min borg. Hemmet är helt enkelt vår trygga punkt i tillvaron, särskilt de dagar då det blåser snålt i vardagslivet.

Därför finns det ingenting jag önskar så starkt som att ett högtryck sveper in över bostadspolitiken. Innan dess har vädret ingen chans som starkaste samtalsämne. Det tror jag till och med Pohlman håller med om.

Fler krönikor av Barbro Engman
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.