HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

109 miljoner i vinst för HFAB i Halmstad

Halland Inga vakanser och ökade hyresintäkter. Det går bra för det kommunala bostadsbolaget i Halmstad. Vinsten för 2014 landar på 109 miljoner.

När HFAB summerar 2014 kan de konstatera att intäkterna från hyrorna är fyra procent högre än 2013, nu hela 716 miljoner kronor. Det är en bidragande orsak till vinsten på 109 miljoner kronor, efter finansiella poster och före skatt

I resultatet ligger också reavinster på cirka 39 miljoner kronor från två försäljningar, ett bestånd på Maratonvägen till HSB och 60 lägenheter i Andersberg till Willhem. HFAB har inte sålt för att de behöver få in pengar.

Läs ocksåNytt sätt att leverera paket – därför testar värden över tusen luckor i 20 bostadsområden

– Det är bra att det kommer in andra aktörer i områden där vi är dominanta, så att vi är flera som kan utveckla dessa, säger HFAB:s vd Sven Alexandersson.

Marknadsvärdet på bolagets fastigheter ökade från 6,7 till 7,4 miljarder kronor. Under året blev 102 lägenheter inflyttningsklara och 159 lägenheter började byggas. Direktiven är att bygga cirka hundra lägenheter per år.

Annons

Byggtakten ser inte ut att räcka. Antalet sökande per lägenhet ökade 2014 med 37 procent och kötiden med fem månader och ligger i dag i genomsnitt runt fem/sex år.

Läs ocksåPrivatvärdar i Varberg toppar hyreskraven i Halland – yrkar på 9,56 procentI Varberg vill Derome Fastighet och en rad andra privatvärdar höja hyrorna med 9,56 procent i januari. Halmstads kommunala hyresvärd HFAB har presenterat ett utgångsbud på 5,5 procent.

– Efterfrågan på hyresrätter har ökat de senaste åren. Befolkningstillväxten ökar i Halmstad och i större grad än förväntat. Vi ser det på kötiderna och vi har lätt att hyra ut nybyggda lägenheter. Vi skulle kunna bygga mer, och letar, på olika sätt, efter byggrätter.

2013 års vinst var cirka 65 miljoner kronor. Nya redovisningsregler för hur underhållskostnader bokförs, samt reavinsten, gör att Sven Alexandersson menar att resultaten 2013 och 2014 är ungefär lika stora.

Annons

Halmstad kommun kommer att plocka 27 miljoner kronor från vinsten. Mer om det kan du läsa här.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik
Läs också Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.