Annons

180 lägenheter ska rivas – de boende protesterar

Solna Två stora hyreshus vid Karolinska universitetssjukhuset ska rivas. Därmed försvinner 180 hyreslägenheter. Orsak: En ny väg ska dras. Men nu ska hyresgästerna försöka stoppa planerna.– Vi måste kämpa, säger Li Bjelkebo, som bott i huset sedan 1974.

Hon är närmast chockad över planerna på att riva huset om några år.

– Klart man är skärrad. Jag vill inte flytta härifrån. Jag jobbar på KS, så det är väldigt nära. Det är även nära till både Solna och stan, och från min lägenhet har jag en fantastisk utsikt. Dessutom är hyran bra, säger Li Bjelkebo.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I tisdags eftermiddag träffades ett 40-tal av hyresgästerna och representanter för Hyresgästföreningen i entrén till höghuset på Olof af Acrels väg 8. Många av hyresgästerna klagade över bristen på information från fastighetsägaren, Solna stad och Stockholms stad. De undrade vad som ska hända.

P-O Brogren, Hyresgästföreningen i Stockholm, förklarar vad som är på gång:

Annons

– Ett nytt sjukhus ska byggas här intill och det ska byggas bostäder på Norra stationsområdet. Landstinget vill därför riva de två hyreshusen för att få plats med en ny väg till sjukhuset. Den vägen är också inritad på den nya översiktsplanen för området som Solna och Stockholm stad jobbar med.

Läs ocksåHyresgäst får bo kvar - kommunen tvingas vänta med att riva: "Kan inte bara kasta ut mig"

En av hyresgästerna på mötet undrade om de riskerade att bli utslängda på gatan.

– Ni har rätt till en ersättningslägenhet, men frågan är var de finns. Då kanske ni också får en lägenhet med betydligt högre hyra, förklarade P-O Brogren.

När han undrade om hyresgästerna vill gå med på att det tretton våningar höga huset och sannolikt även grannhuset rivs, så var beskedet entydigt:

Annons
Läs ocksåLennart är ensam kvar i hyreshuset som ska rivas men vägrar att flyttaDet har tagit femton år för konstnären Lennart Granberg att inreda lägenheten som han vill ha den. Nu när hela huset ska rivas vill han inte flytta.

– NEJ! ekade det i entrén och trapphuset.
Därför beslutade hyresgästerna att bilda en grupp som ska uppvakta politikerna för att rädda husen från grävskopan. Li Bjelkebo var en av dem som anmälde sig till gruppen.

– Ja, absolut. Jag gillar det här huset.

Läs också Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.