Annons

”200 000 fler skulle kunna bo i andra hand”

Nyheter Om fler människor som har en bostad hyr ut hela eller en del av den kan 200 000 bostadstillfällen skapas i de tre största städerna. Det visar uthyrningsföretaget Samtrygg i en ny rapport.
Foto: Lordn/Istockphoto

Samtrygg, som är en slags förmedlingstjänst för andrahandskontrakt, har låtit Novus intervjuat drygt 1 000 personer som bor i Stockholm, Göteborg och Malmö och som äger sitt boende eller har ett förstahandskontrakt.

I dag bor omkring 200 000 unga svenskar i andra hand, enligt Hyresgästföreningen. Enligt Samtrygg skulle lika många till kunna få en bostad på andrahandsmarknaden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Undersökningens resultat grundar sig på att 18,6 procent av de tillfrågade svarar att de har möjlighet att hyra ut minst ett rum. Det motsvarar 340 000 uthyrningstillfällen. Av dem skulle 110 000 kunna tänka sig att hyra ut på kort sikt, medan 90 000 kan tänka sig att göra det i framtiden. Sammanlagt 200 000 rum, källare, friggebod, eller vad det nu månde vara.

Annons

Personer mellan 50 och 64 år är överrepresenterade vad gäller att ha uthyrningsbara ytor. Även om den gruppen är mer benägen att hyra ut delar av sin bostad i andra hand är de mindre benägna att hyra ut hela bostaden. Omvänt är unga mellan 18 och 29 år mer villiga att hyra ut än genomsnittet.

Anledningen till att folk inte hyr ut i större utsträckning i dag är att många är obekväma med att ha en främmande person i sin bostad och att de tror att det finns risk för att bostaden skadas.
Det finns också en stor okunskap om vilka lagar och regler som gäller vid andrahandsuthyrning.

Annons
Läs också20 000 för en tvåa på Lindholmen

Hyresgästföreningens före detta ordförande Barbro Engman är numera ordförande för Samtrygg. Företagets affärsidé är att förmedla andrahandskontrakt. Förtjänsten gör Samtrygg genom att sälja så kallade trygghetspaket som ska göra det säkrare både för uthyraren och den som hyr i andra hand. Men det innebär att andrahandshyran blir högre från ofta en redan hög nivå.

Läs också När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt” Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.