HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

200 Halmstadlägenheter får klartecken att renoveras

Halmstad HFAB planerar att renovera 200 lägenheter i Halmstad. När ärendet behandlades i hyresnämnden var några hyresgäster emot. Nu har det kommunala bostadsbolaget fått klartecken.
Foto: Minna Ulin
Stambytet på Maratonvägen i Halmstad planerar att starta i höst. Bilden är tagen vid en annan renovering.

När ärendet var uppe i Hyresnämnden i Göteborg i juni motsatte sig 13 hyresgäster en renovering på Maratonvägen 8-24.

HFAB:s plan för 200 lägenheter omfattar bland annat:
Byte av avloppsstammar.
Nytt ytskikt i badrum.
Nya handfat och toalettstolar.
Ny belysning.
Nya el-centraler med jordfelsbrytare.
Nya vattenledningar i köket.

Läs ocksåNya siffror: Hyreslägenheter blir hotell - fortsatt stark trend

Väl under sammanträdet var det få hyresgäster som yttrade sig. Enligt beslutsprotokollet motsatte sig en kvinna renoveringen då hon och hennes barn inte kan vara utan vatten och toalett under renoveringstiden.

En annan hyresgäst berättade att hans badrum var nyrenoverat när han flyttade in för sex år sedan och att han betalar ett hyrestillägg för det. Han ville också ha ersättning för en tvättpelare som han själv har köpt och som efter renovering blir obrukbar.

HFAB svarade att det kommer att finnas evakueringslägenheter för de som behöver av hälsoskäl, ett läkarintyg behövs dock. Bostadsbolaget lovade också mannen att hyrestillägget tas bort och att han också fortsättningsvis kommer att kunna använda sin tvättpelare.

Läs ocksåRev ut duschkabinen – kostar kontraktet

Hyresnämnden konstaterar att enligt praxis måste hyresgäster tåla en hel del stök i samband med renoveringar, som buller, damm och att vara utan toalett i lägenheten.

Sammantaget menar nämnden att den planerade renoveringen, som i några delar blir standardhöjande, är av den art som en värd måste få genomföra och då de kommande hyreshöjningarna ska förhandlas med Hyresgästföreningen är de boende skyddade från ”opåkallade hyreshöjningar”.

Planerad byggstart är i höst och jobbet ska vara klart vintern 2020.

Läs ocksåHöjd hyra efter slarv med trappstädningen
Läs också Hyresgäst i Växjö gav sig på sina grannar Hyrde ut via AirBnb – blev av med hyreskontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.