Annons

24 sade upp medlemskapet efter Hem & Hyras artiklar

Dalarna Hem & Hyras artiklar om att Hyresgästföreningen i regionerna Mitt och Aros-Gävle har börjat jobba mer aktivt med att se till att föreningens värdegrund följs väckte starka känslor hos en del läsare. 24 personer har sagt upp sitt medlemskap.
Artiklarna som publicerades på de lokala sidorna i Hem & Hyra nummer 2/2018 väckte starka känslor bland en del läsare.

Både Hem & Hyras redaktion och representanter för Hyresgästföreningen fick ta emot upprörda samtal och mejl i samband med att artiklarna publicerades på de lokala sidorna i tidningen. När artiklarna senare lades ut på webben seglade huvudartikeln snabbt upp som en av Hem & Hyras mest lästa i år.

24 personer har meddelat att de säger upp sitt medlemskap på grund av det som kom fram i artiklarna. Det kan sättas i relation till att Hyresgästföreningen vid årsskiftet hade sammanlagt 105 932 medlemmar i de två berörda regionerna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Nina Hedlund, regionchef i Hyresgästföreningens region Mitt.

– Vi har fått några utträden, men de har varit förhållandevis få, ett tiotal i vår region. Vi har även haft ungefär fem medlemmar som har funderat mycket på artiklarna och har hört av sig med frågor. Jag har också personligen fått ta emot positiva kommentarer, folk som spontant har hört av sig för att uttrycka att de är glada att vara med i en organisation som tydligt tar ställning för människors lika värde, säger Nina Hedlund, regionchef i region Mitt.

Hon säger att hon är glad att frågan har lyfts och upplever att det stärker organisationen.

Annons

– Men det som var olyckligt med hur artikeln presenterades i tidningen, med rubriken och illustrationen, var att en del som läste artikeln fort uppfattade det som att Hyresgästföreningen tänkte ägna sig åt åsiktsregistrering och åt att leta upp medlemmar. Det är det vi har fått bemöta. Framför allt undrar medlemmar om vi ska kontrollera vad de skriver i sociala medier, säger Nina Hedlund.

Läs ocksåSå mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsenTvådelad bild: Till höger porträttfoto på advokat Peter Hellman, i mörkblå kavaj, vit skjorta, mörkblå slips med orange ränder. Till vänster: en illustration med ett förstoringsglas och bakom det ikoner för olika sociala medier som Instagram och Facebook. Hur mycket får hyresvärden snoka på sina hyresgäster för att upptäcka otillåten andrahandsuthyrning?

Vad svarar du på det?
– Att vi inte sitter och letar på sociala medier. Men om någon ser något som går över gränsen ska man återkoppla det till organisationen. Då måste vi som organisation självklart ta in det och hantera det.

Johan Pelling, regionchef i region Aros-Gävle, anser att artiklarna inte var tydliga nog kring skillnaden mellan medlemmar och förtroendevalda.

Annons
Johan Pelling, regionchef för Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

– När det gäller förtroendevalda kan vi ha synpunkter på om man går ut i sociala medier med något som strider mot värdegrunden. Och det är viktigt att vi pratar och utbildar om värdegrunden. Men alla medlemmar måste inte vara med på tåget från början. Det kan vara en resa vi gör tillsammans, säger han.

Hur ser du på att några medlemmar har valt att lämna Hyresgästföreningen?
– Är det för att man tror att Hyresgästföreningen håller på med åsiktsregistrering har man gjort en feltolkning och då är det olyckligt. Däremot ställer vi krav på att de som representerar Hyresgästföreningen ska stå bakom vår värdegrund och om man inte ställer upp på det är det inte så mycket vi kan göra, säger Johan Pelling.

Läs också Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – "Ivriga" Efter höga hyresyrkandet från Uppsalahem: ”Många har tunna plånböcker nu” 16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningar Kristin, 28 år, efterlyser fler unga efter ålderschocken: "Det var nästan ingen annan i min ålder"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.