HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Medlemmar som bryter mot värdegrunden kan uteslutas

Dalarna Fler kan uteslutas när region Mitt och Aros-Gävle tar hårdare tag mot medlemmar som bryter mot Hyresgästföreningens etiska regler. Men var går egentligen gränsen för vad man får säga?
Foto: Lena Mattsson / Montage

Att som medlem bli utesluten ur Hyresgästförenin­gen har hittills varit en tämligen ovanlig företeelse. De senaste tio åren har det hänt två gånger i region Aros-Gävle och ingen gång i Mitt. Men det kan det bli ändring på nu. Region Mitt ska aktivt börja jobba med att sprida kunskap om Hyresgästföreningens värdegrund.

Både anställda och förtroendevalda ska få utbildning i vad värdegrunden innebär i praktiken. Satsningen innebär också att Hyresgästföreningen kommer att hålla ögonen öppna för om medlemmar i sociala medier eller på möten uttrycker sig rasistiskt, homofobiskt eller sexistiskt eller på annat sätt bryter mot föreningens värderingar. Frågan är vad man faktiskt får säga som medlem i Hyresgästföreningen?

Läs också"Man ska uppträda med respekt"

– Vi kommer inte att leta upp folk, utan vi kommer jobba förebyggande med att öka kunskapen, säger Nina Hedlund, regionchef i Mitt.

Målet är att anställda och förtroendevalda ska bli mer uppmärksamma och  våga säga ifrån om det är något som inte är okej.

– Om det inte blir någon förändring har man ett ansvar att återkoppla till organisationen.

Läs också"Våga ställa frågor"

Får man inte tycka som man vill som medlem i Hyresgästförenin­gen?

– Man får tycka som man vill, men man får inte agera på ett sätt så att andra känner sig kränkta. Om man inte förstår det kanske man inte ska vara medlem i Hyresgästföreningen, eller så får man ändra sitt förhållningssätt.

Var går då gränsen? Hur ser ni till exempel på medlemskap i Sverigedemokraterna?

– Vi har inte haft något sådant ärende så det är svårt att säga, men jag kan tänka mig att medlemskap i sig inte är i strid med reglerna. Däremot om du blandar ihop dina roller i Hyresgästföreningen och  Sverigedemokraterna,  och agerar i strid mot värdegrunden, då kan ärendet få substans.

I region Aros-Gävle har man de senaste åren jobbat aktivt med att komma åt problemet med förtroendevalda och andra medlemmar som uttrycker sig ”olämpligt”. I flera fall har det lett till varningar, men det har ännu inte gått så långt som till uteslutningar.

Läs också36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

– Vi har ett sådant ärende nu, med en förtroendevald som skrivit saker på Facebook som är på gränsen. Vi har inlett en diskussion med personen i fråga, säger regionchef Johan Pelling.

Fakta: Hyresgästföreningens värdegrund

Hyresgästföreningen står för alla människors lika värde och rättigheter. ”Diskriminerande agerande får inte förekomma bland våra förtroendevalda eller anställda, vare sig i eller utanför föreningen.”

Rasism, främlingsfientlighet eller annan kränkande behandling accepteras inte. Värdegrunden antogs av förbundsstämman 2016.

Läs också Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror Suspenderas efter rasistiska uttalanden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.