Annons

246 bostadslösa barnfamiljer i norra Skåne

Skåne Varje morgon vaknar 246 barnfamiljer upp i villavagnar, jourboenden, vandrarhem och i socialens lägenheter. De är resurssvaga grupper som bränt sina möjligheter att få en bostad på den ordinarie bostadsmarknaden.

​Skulder hos kronofogden, hyresskulder, störningar och våld i hemmet uppger kommunerna som de vanligaste orsakerna till att barnfamiljer blir bostadslösa. Dessutom:

• råder bostadsbrist
• staten har tagit bort ekonomiskt stöd för att bygga hyresrätter, och
• kommunerna har lagt ner sina bostadsförmedlingar.
 
Högsta priset får barnen betala, menar Gunvor Andersson, professor vid Socialhögskolan i Lund, som intervjuat bostadslösa barn. De rycks upp från sina hem för att leva i en osäker tillvaro med tillfälliga boendelösningar.

Annons

– Barnen jag talat med tyckte det var svårt att berätta hur de bodde och bjöd sällan hem sina klasskompisar. De upplevde en hopplöshet.

– Samhället borde öka sina resurser för de här barnen.

Annons

Fakta: Här finns barnfamiljerna som står utanför bostadsmarknaden

Båstad: 7Bjuv: 8 Bromölla: 2Eslöv: 1Helsingborg: 68 Hässleholm: 32 Höganäs: 2Hörby: 3Höör: 1 Klippan: 3Kristianstad: Cirka 60Kävlinge: 8Landskrona: 19Osby: 0 Perstorp: 7Svalöv: 14Åstorp: 2Ängelholm: 9Örkelljunga: 0Östra Göinge: 0

Så här räkande viVid månadsskiftet januari/februari ringde Hem & Hyra till samtliga kommuner i norra Skåne och frågade hur många barnfamiljer som stod utanför den reguljära bostadsmarknaden.
Som bostadslösa räknas de som inte kan få en bostad på egen hand och som har kontakt med socialtjänsten för att få hjälp. De kan till exempel bo i andra hand i socialtjänstens lägenheter, i akutboenden, jourboenden, vandrarhem, på camping, på hotell eller stugor.

 

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Bostadslösa "dumpas" i Gävleborg och Västmanland Uppsala kommun får bakläxa om att neka bidrag vid svartkontrakt Malmö stads prognos pekar mot dyr hotellnota även i år ”Man tvivlar på sig själv” Få svar från politiker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.