Annons

Rekordmånga bilbränder i Södertälje

Södertälje Hittills har 150 bilar brunnit i Södertälje i år. Därmed är tidigare års rekord på 130 bränder per år utraderat. Inte i något av de 150 fallen har polisen gripit någon gärningsman.

Under flera år brann det i genomsnitt 100 bilar per år i Södertälje, men under 2013 började en negativ trend och de senaste två åren har det brunnit 130 bilar årligen. Men under 2016 har ytterligare en ökning skett, hittills har 150 bilar brunnit, fler än under hela förra året.

– Jag har jobbat länge med de här frågorna och under 2000-talet är 2016 all time high. Jag kan inte ge någon prognos för var det slutar på i år men det är illa att vi redan överstigit hela förra årets antal, säger Michael McCarthy, som jobbar som säkerhetssamordnare på Sötertälje kommun.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Varför har det ökat så stort just under 2016?

– Eftersom vi aldrig får tag på gärningsmännen och kan fråga dem så kan jag inte svara på det. Så vitt jag vet har polisen inte klarat upp ett enda fall under 2016, säger han och tillägger att historiskt så beror bränderna på försäkringsbedrägerier eller missnöje med myndigheter.

Dagens Nyheter hade idag en granskning där visade att Polisens förmåga att lösa brott, den så kallade uppklarningsprocenten har sjunkit från 18 till 14 procent på fem år.

Läs ocksåIbrahims nya bil blev lågornas rov vid anlagd garagebrand

När det gäller bilbränder så klaras nästan inga brott upp enligt Peter Nylind, lokal områdeschef för Polisen i Södertälje.   

– Mig veterligen har vi inte gripit någon misstänkt för någon av bilbränderna i Södertälje under 2016, säger han.

Annons

Varför är det så svårt att gripa de som bränner bilar?

Läs ocksåNya upplopp och bilbränder på Kronogården i Trollhättan

– Det är svåra brott att lösa, de går fort att genomföra, sker ofta i mörker och på avskilda platser, vittnen saknas ofta och ibland försvinner teknisk bevisning i branden. Sedan händer det på olika platser hela tiden så det är svårt att bevaka. Eftersom vi inte vet var det ska ske är det som att leta efter en nål i en höstack, säger han

Hur känns det när ni inte kan lösa några av de brotten som drabbar människor hårt?

– Vi ser det som ett allvarligt brott och det blir frustrerande så klart, samtidigt ser vi det som en utmaning att vi måste bli bättre.

Vad gör ni för att minska antalet bränder?

– Det är viktigt att komma ihåg att många i bostadsområdena drabbas hårt av det här och vi försöker engagera de som bor i området så att de tipsar oss och hjälper till att lösa det här. Allmänheten måste ställa sig upp säga att de inte accepterar det här, säger han.

Regeringen aviserade nyligen hårdare tag mot bland annat de som begår den här typen av brott. Vad anser du om den satsningen?

Annons

– Som enskild händelse tror jag inte en satsning på högre straff ger speciellt stor effekt eftersom problemet är att vi inte får tag på de som begår brott. Men tillsammans med hjälp av allmänheten så tror jag deras förslag är en tydlig signal att det här tas på allvar, säger han.

Michael Mccharty på Södertälje kommun säger att de har vidtagit en rad åtgärder för att minska antalet bränder.

– Vi informerar mer på fritidsgårdar och sedan har vi haft samtal med religiösa ledare så att de kan föra vidare informationen till sina ungdomar. Sedan jobbar väktarna mer med att prata med ungdomar som de träffar på, säger han.

Han säger att de arbetar för att alla södertäljebor ska kunna känna sig trygga.

–  Det som händer är förskräckligt, jag är väldigt upprörd, säger han. 

Fakta: Områdena där det brinner mest

I fallande skala har flest bilbränder skett i:

Hovsjö
Geneta
Västra Ronna
Blombacka
Ekensberg/Karleby/Viksängen/
Glasberga/Gärtuna/Hall/Håga
Brunnsäng

Läs också Grannsamverkan ska hindra nya bränder i Ale Bilbränderna plågar Varberg: ”Man är orolig varenda kväll” Ilska efter bilbränder i Trollhättan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.