HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

300 miljoner kronor till fler seniorboenden i glesbygd

Stockholm Regeringen har i sin vårbudget för 2020 föreslagit 300 miljoner kronor till Statens Bostadsomvandling AB, SBO, som på 35 avfolkningsorter i landet har byggt om gamla fastigheter till seniorboenden.
Allan Fogman klipper bandet vid invigningen av det nya seniorboendet i Kalix som kunnat skapas tack vare Statens bostadsomvandling.
Foto: Ulrika Vallgårda
Allan Fogman klipper bandet vid invigningen av det nya seniorboendet i Kalix som kunnat skapas tack vare Statens bostadsomvandling.

Hem & Hyra har skrivit om flera fall där Statens bostadsomvandling har gått in med pengar för att bygga om äldre fastigheter till seniorboenden. Senast var det i Kalix, där en gammal skola hade byggts om.

Statens bostadsomvandling har under 17 år hjälpt kommuner, som annars inte skulle ha råd, att bygga om äldre fastigheter till tillgänglighetsanpassade seniorboenden. Det har skett på 35 orter med svaga bostadsmarknader runtom i landet. Syftet är att äldre ska kunna flytta från hus och lägenheter som inte praktiskt fungerar för dem längre men utan att behöva flytta till äldreboende. I många avfolkningsorter är det brist på den typen av boenden, samtidigt som ingen vill investera i att bygga, då det inte är lönsamt, har Hem & Hyra berättat tidigare.

Läs ocksåPopulär hjälp till glesbygdskommuner upphörAllan Fogman klipper bandet vid invigningen av det nya seniorboendet i Kalix som kunnat skapas tack vare Statens bostadsomvandling.

SBO startade år 2003 med 540 miljoner kronor, men sedan dess har det inte tillskjutits några nya pengar och under snart ett år har det statliga bostadsbolaget därför inte kunnat ta på sig några nya projekt.

Men nu har regeringen beslutat att föreslå en förstärkning på 300 miljoner kronor för att möta behovet av bostäder för äldre.

– Kommuner med svag bostadsmarknad klarar inte detta själva och jag är glad att nu ge SBO utökade möjligheter att tillföra en tydlig samhällsnytta, säger finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund i ett pressmeddelande på regeringens hemsida.

Läs ocksåStatliga bolaget har byggt bostäder på avfolkningsorter – snart står det utan pengarÅsa Johansson i Kalix har tack vare Statens bostadsomvandling kunnat flytta till ett seniorboende tillsammans med sin katt Sigge. "Det är toppen! Här känner jag mig trygg", säger hon.

– Jag tycker det är positivt. Det är ju problematiskt att bygga nytt på de här orterna och det man behöver många gånger är bostäder för äldre och där kan SBO verkligen bidra, säger Anders Nordstrand, vd på Sveriges allmännytta.

Glesbygdens utmaningar
Läs också Bostadsministern: Det behövs fler bostäder för äldre i glesbygd Bostadsbristen allvarlig även i glesbygd – nu föds nya kreativa lösningar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.