HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Janne bor i ett utsatt område – det här är hans dröm

Halmstad På en bänkpress i ett gigantiskt skyddsrum sitter Jan-Åke "Janne" Linderoth och drömmer om hur han kan förändra sitt område. Tio mil norrut på Andersberg i Halmstad gör ett gäng nattvandrare vad de kan för sina kvarter.
Foto: Gry Ellebjerg
Jan-Åke "Janne" Linderoth och Christer Berglund.

Polisen har utsett bostadsområdet Karlslund i Landskrona till ett särskilt utsatt område. Hyresgästerna Christer Berglund, Jan-Åke Linderoth och Fia El Ghawabi är engagerade i Hyresgästföreningen men sedan tre år tillbaka har föreningen inte haft några aktiviteter i området. Annat var det för 15 år sedan. Då fanns det tre lokala hyresgästföreningar på Koppargården. I dag är alla borta. De som varit engagerade har flyttat. En av dem var Jan-Åke Linderoth som nu valt att återvända, och är ensamt husombud på Koppargården. Jan-Åke Linderoth tillhör den gamla skolan som tror att förändring börjar med att människor möts. Nu vill han skapa nytt liv i föreningen och hoppas att fler vill engagera sig. Ett mål är att starta loppis.
– Vi har ett stort skyddsrum som vi håller på att fräscha upp. Där ska vi ha gym, loppis och ett kafé så att vi kan snacka i lugn och ro om vad som händer i området. Det handlar om att få kontakt med grannarna, lyssna och se om vi kan göra något åt de problem som finns.

Vad kan Hyresgästföreningen göra specifikt åt kriminaliteten i området?
– Vi tror på de mjuka värdena som att skapa relationer mellan grannar. Ett stort problem är att vi har få medlemmar i de här områdena. För att nå ut behöver bli fler, säger Fia El Ghawabi.
– Trygghetsvandringar är en annan konkret aktivitet vi kan göra för att skapa trygghet för de boende, fyller Christer Berglund i.

Läs också35 000 hyresgäster i utsatta områden – men få gräsrötter

Tio mil norrut på Andersberg i Halmstad träffar vi ett annat gäng hyresgäster som bor i ett området som enligt polisen är ett utsatt område. De får en liknande fråga.

 

Läs ocksåCoronakrisen anges som skäl för utdelning från allmännyttan

Finns det någonting Hyresgästföreningen på regional eller riksnivå kan göra för att stötta?
– Spontant skulle en tolk som man kunde hyra in vara bra, säger Irene Lindgren.
På önskelistan står nu också att få med folk med invandrarbakgrund i styrelsen.
– Då skulle alla se att Hyresgästföreningen tillhör alla.

Hon och några andra har som en konkret åtgärd börjat att nattvandra. Nu är det en mörk fredagskväll i november.
– Nattvandringen dämpar helt klart buslivet och vardagskriminaliteten, säger Reinhard Gericke.
När järngänget, tre kvinnor, för två år sedan startartade nattvandringar skulle alla som ville få vara med. Så nu är de en brokig skara unga, äldre, barn och hundar. Sedan starten har de märkt hur bilbränderna, som var ett stort orosmoment i deras kvarter så gott som försvunnit.
Nattvandrargänget är eniga om att här på Andersberg  kan Hyresgästföreningen spela en stor roll med att stötta boende, informera och öka kunskapen om vilka rättigheter man har som hyresgäst.
Många invånare som kommer från andra länder är ovana vid att hyra sitt boende. Brister i svenska språket kan också vara ett problem.
– Många är i beroendeställning och rädda för vad som kan hända om man säger ifrån. Men det ska man inte behöva vara. Om något är fel ska det rättas till, säger Irene Lindgren.
Men Hyresgästföreningens aktiviteter har minskat i området. För cirka 20 år sedan fanns fem föreningar, idag tre. Och för att vara starka och göra skillnad behöver man tvärtom bli fler.

Hem&Hyra har kartlagt Hyresgästföreningens representation i norra Skånes och Hallands utsatt området. Den har minskat. Mer om det här.

Läs ocksåHär är temperaturen du behöver uthärda hemma
Fakta: Utsatta områden

Även om ett område är hårt kriminellt belastat behöver det inte vara ett ”utsatt område”. För det krävs också att det är socioekonomiskt utsatt och därmed behöver ”samhällets gemensamma krafter”.
Polisens operativa avdelning (NOA)

Läs också Pedofilmisstänkt har gjort vissa erkännanden – yngsta offret två år Brister och för hög hyra är hyresgästens främsta problem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.