HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han betalade ingen hyra på tio år: ”Fullständig chock och fullständig katastrof”

Lund I tio år hyrde han en lägenhet av Lunds kommun – utan att få en enda avi, och utan att betala en enda hyra. Nu är han skyldig en halv miljon. Hyresgästen Peter Svensson talar ut i en exklusiv intervju i Hem & Hyra.
Foto: Anders Högmark
Peter Svensson blev förvånad när han upptäckte att nyheten om hans hyresskuld kunde läsas ända uppe i tidningar i Norrbotten. Han har inget emot att Hem & Hyra använder hans riktiga namn men vill inte kunna bli igenkänd på bild.

Det tog bara några minuter när hyresnämnden behandlade den begäran som Lunds kommun lämnat in till domstolen. Kommunen ville säga upp Peter Svensson på grund av de obetalda hyrorna, och det gick han med på. Han har redan hittat en andra bostad, då han hyr i andra hand av en kamrat.

Det är vanligt att hyresvärdar som vill säga upp hyresgäster för obetalda hyror vänder sig till hyresnämnden, och får rätt. Det som är unikt i detta fall är att skulden byggts på under tio års tid – utan att någon part reagerat.

Läs ocksåFörlorar lägenhetskontrakt efter miljonskuld

För Peter Svensson börjar en långt mer omfattande process efter den korta förhandlingen i hyresnämnden.
– Det är de senaste tre månaderna som sanningen har gått upp för mig, att det ligger riktigt illa till, säger han.

När hyresnämnden sammanträdde begärde Peter Svensson en vecka till på sig, för att kunna flytta ut sina saker från bostadshuset. Det gick Lunds kommun med på.

Lägenheten som han hyrt ligger i ett bostadshus som ägs av kommunens tekniska förvaltning. Förvaltningen hyr vanligtvis inte ut till privatpersoner, men i detta fall fanns det planer på att exploatera marken.

Att kommunen inte har upptäckt att hyrorna fattats beror enligt exploateringschefen Anita Wallin på att det har bytts personal på förvaltningen. Personal har också tidigare besökt adressen – men då dragit den felaktiga slutsatsen att det inte bodde någon i lägenheten, trots att flera personer var folkbokförda där.
Den hyresskuld som Lunds kommun nu kommer att kräva in är på 501 600 kronor.
Hur kommer det sig att du inte betalt hyran på tio år?
– Grejen är att jag inte har fått någon avi, och hade ett rivningskontrakt som skulle gälla i två år, säger Peter Svensson.
Han berättar att han hela tiden trott att hans sambo betalat hyran med sin egen inkomst, och eftersom han inte fått några hyresavier eller påminnelser har han inte haft anledning att tro något annat.

Läs ocksåRiskerar hyreskontrakt - skyldiga värden en kvarts miljon

Peter Svensson säger att hans sambo har visat sig ha flera psykiska problem. Samtidigt vill han inte skylla ifrån sig.
– Ansvaret är mitt. Kontraktet står på mig från början. Så är det helt enkelt.

Kommunjurist Gunnar Jönsson medger att Lunds kommun missat att skicka ut hyresavier, men att detta inte fråntar hyresgästen betalningsansvaret.

Peter Svensson har sen tidigare skulder på flera tiotusentals kronor.
Hur påverkar det din situation?
–Det påverkar situationen på så sätt att jag kommande höst avser att söka skuldsanering. Därför känns det viktigt att vi kan få klart det här göromålet innan, för jag vill ju göra rätt för mig.

Läs ocksåMan folkbokförd i föreningslokal i över 10 år

Peter Svensson hoppas nu på en avbetalningsplan för sin hyresskuld, samt att sambon också ska bära en del av det ekonomiska ansvaret.
– Vi är uppe i en halv miljon kronor, i runda slängar. Det är inget man snyter ur näsan precis, säger han.

Enligt kommunjurist Gunnar Jönsson är det tveksamt att Lunds kommun kommer att få in hyresskulden.

Fakta: Så här undviker du uppsägning

Som hyresgäst har du vissa skyldigheter. Några av dem är:

  • Att du ska betala hyran i rätt tid
  • Att du ska vårda lägenheten väl. Du får också ersätta eventuella skador du orsakar under hyrestiden. Om en skada uppstår, som en vattenläcka, måste du informera hyresvärden.
  • Att du inte ska störa grannarna.
  • Att du måste låta hyresvärden få tillträde till lägenheten för vissa ändamål, som till exempel vid brådskande reparationer eller vid lägenhetsvisning.
Läs också Barnskelett slängdes när hyreslägenheter blev bostadsrätter Hyresklart i Älmhult

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.