Annons

”Risken är att hyresgästerna hinner flytta”

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg De långa handläggningstiderna i Göteborgs hyresnämnd drabbar hyresgästerna. "Risken är att hyresgäster hinner flytta innan ärendet tas upp", säger Ludvig Hansson på Hyresgästföreningen.
Foto: Nils-Olof Larsson
Ludvig Hansson, förhandlare på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg, anser att Hyresnämndens långa handläggningstider drabbar hyresgästerna.

Hyresnämnden i Göteborg har landets längsta handläggningstider. Det rapporterade Hem & Hyras i tisdags. I genomsnitt dröjer det 11,3 månader innan ett ärende avgörs i Göteborgs hyresnämnd. Ludvig Hansson är förhandlare på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg. Han menar att hyresgästerna drabbas av de långa väntetiderna på flera sätt.

– Dels ökar risken för en retroaktiv höjning av hyran, säger han och tar ett exempel:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Säg att en hyresvärd vill höja hyran och driver ärendet till hyresnämnden. Om det då tar närmare ett år innan nämnden fattar sitt beslut och värden får rätt till höjningen. Då får hyresgästen betala retroaktivt, alltså i efterhand, för de månader som gått.

Annons

De långa väntetiderna orsakar även problem vid tvister som rör så kallad förhandlingsordning. Det vill säga, det avtal som säger att en hyresvärd är skyldig att förhandla innan hyran kan höjas. Enligt Ludvig Hansson är de här ärendena lågt prioriterade hos hyresnämnden något som leder till extra långa handläggningstider.

– Jag kan förstå att det är så. Men problemet är att vår bevisning ofta bygger på att vi delar ut en enkät där hyresgästerna får svara på om de vill ha förhandlingsordning eller inte. Och risken är att hyresgäster hinner flytta innan ärendet tas upp och då faller vår bevisning, säger Ludvig Hansson.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Följden blir att Hyresgästföreningen får svårt att hjälpa en grupp hyresgäster att få en skälig hyra. Men bristen på förhandlingsordning kan drabba hyresgästerna på fler sätt.

Annons

– Att få en förhandlingsordningen är ofta ett första steg. När den väl är på plats kan vi på Hyresgästföreningen även agera och stötta hyresgästerna i andra frågor som rör deras boende, säger Ludvig Hansson.

Läs också Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.