Annons

Så lång tid tar ärenden i hyresnämnden där du bor

Nyheter Bara två av landets åtta hyresnämnder klarar regeringens mål om en handläggningstid på högst fyra månader. I fyra nämnder tog det i genomsnitt mer än dubbelt så lång tid.

Allra längst, knappt ett år, fick parterna vänta på ärenden som hamnade hos hyresnämnden i Göteborg. Detta enligt Sveriges domstolars årsredovisning för 2017.

I Stockholm, Umeå och Jönköping tog det i genomsnitt drygt nio månader.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Hyresnämnden i Malmö behövde i genomsnitt knappt tre månader per ärende, medan hyresnämnden i Sundsvall klarade målet med nöd och näppe. Linköping och Västerås missade fyramånadersmålet, men med minsta möjliga marginal.

Frågan är varför handläggningstiderna varierar så kraftigt. I Malmö, där handläggningstiden är kortast, har man minskat förarbetet inför ärendena.

– När vi får in ett ärende kallar vi direkt till sammanträde utan att ha en massa skriftväxling innan. Det sätter fart på processen, säger hyresrådet Ylva Lönnaeus.

Läs också"Risken är att hyresgästerna hinner flytta"

Att det tar betydligt längre tid på andra orter kan bero på att de olika hyresnämnderna har olika arbetsvillkor. Den i Umeå måste till exempel lägga mer tid på resor än den i Stockholm.

Annons

Den långa handläggningstiden i Göteborg förra året, i genomsnitt 11,3 månader, beror till stor del på att det under året innan kom in många ärenden enligt hyresförhandlingslagen. Bara ett fåtal hann avgöras 2016 och majoriteten av ärendena avgjordes 2017.

Handläggningstiderna speglar också situationen på bostadsmarknaden, säger Ylva Lönnaeus.

Läs ocksåHyresrådet: "Statistiken är missvisande"

– I dag är det färre som godtar en uppsägning, eftersom det är så svårt att hitta en annan bostad.

Bostadssituationen bland nyanlända har också ökat hyresnämndernas arbetsbörda de senaste åren.

– Ett nytt fenomen är otillåtna andrahandsuthyrningar, folk som upplåter lägenheter till många. När bostadsbolagen upptäcker det vill de säga upp hyreskontraktet.

Annons

Något som inte tar upp mycket tid, i alla fall inte i Malmö, är ärenden om olovlig korttidsuthyrning, till exempel genom Airbnb.

Ylva Lönnaeus tror inte att handläggningstiden kan bli mycket kortare än i Malmö, men ser ändå en viss förbättringspotential.

– Vi har medlingsärenden där vi inte fattar beslut och ibland tycker jag att resurser tas till saker som inte är viktiga i ett större perspektiv. Det borde finnas en ribba för när ärenden hamnar i hyresnämnden.

Fakta: Handläggningstider i landets hyresnämnder

Läs också I dag inleds rättsprocessen om 43 600 göteborgares hyror Snabbare hyresnämnder – men fortfarande stora skillnader Hyresförhandlingar strandade – 43 000 lägenheter berörs
Länkar "Risken är att hyresgästerna hinner flytta" Hyresrådet: "Statistiken är missvisande"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.