Annons

50 hyresgäster blir hemlösa på Ulleråker

Uppsala I dag blir ett 50-tal personer som bor i studentrum i Ulleråker hemlösa. Kontraktet med kommunen har gått ut och hyresgästerna står utan bostad.

-Jag känner mig väldigt ledsen. Jag har ingenstans att ta vägen, jag har ingen familj här i Sverige. Jag kommer att stanna kvar ändå, polisen får väl komma och bära ut mig, säger Amleset Yohannes, som är en av de cirka 50 hyresgästerna i det gula huset på Ulleråkersområdet. De har varsitt studentrum men delar på utrymmen för kök och badrum. 

Enligt Amleset Yohannes fick hyresgästerna reda på från den ena dagen till den andra att de måste flytta. De flesta av dem har ingenstans att ta vägen. Amleset Yohannes pluggar svenska på SFI och gör praktik. Liksom de övriga hyresgästerna har hon invandrat till Sverige relativt nyligen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hennes kontrakt var till början ett tillsvidarekontrakt, som omvandlades till rivningskontrakt i samband med att Uppsala kommun köpte Ulleråker av landstinget och beslutade att riva många av husen på området.

Det så kallade förlikningsavtalet mellan Bullret och Uppsala kommun gick ut den 30 november 2016.

Annons

– Det innebär att hyresgästernas andrahandsavtal också upphör, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som hjälpt hyresgästerna att reda ut vad som gäller.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.

Enligt henne har hyresgästerna ingen rätt att bo kvar utan riskerar att bli avhysta av kronofogden på egen bekostnad.

– Bullret kan dock ha begått avtalsbrott genom att avtalen upphörde i förtid eller av fel anledning. Hyresgästerna har då möjlighet att driva en skadeståndsprocess mot Bullret, men det kostar pengar och frågan är om hyresgästerna har råd med det, säger hon.

Annons

Hem & Hyra har sökt Bullret fastigheter AB för en kommentar.

Läs ocksåHyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhetEn kvinna och hennes sambo har i flera år ringt störningsjour och hyresvärd vid ljud i ett hyreshus. Dessutom har de uttryckt sig rasistiskt mot grannar och gjort orosanmälningar. Nu säger hyresvärden upp avtalet med kvinnan – och kräver att de flyttar.
Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Lennarts vägran att flytta kostade för mycket – nu tänker värden om Hyresgäster tvingas flytta för ny bensinmack: "Jag fick total panik"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.