Annons

50 hyresgäster blir hemlösa på Ulleråker

Uppsala I dag blir ett 50-tal personer som bor i studentrum i Ulleråker hemlösa. Kontraktet med kommunen har gått ut och hyresgästerna står utan bostad.

-Jag känner mig väldigt ledsen. Jag har ingenstans att ta vägen, jag har ingen familj här i Sverige. Jag kommer att stanna kvar ändå, polisen får väl komma och bära ut mig, säger Amleset Yohannes, som är en av de cirka 50 hyresgästerna i det gula huset på Ulleråkersområdet. De har varsitt studentrum men delar på utrymmen för kök och badrum. 

Enligt Amleset Yohannes fick hyresgästerna reda på från den ena dagen till den andra att de måste flytta. De flesta av dem har ingenstans att ta vägen. Amleset Yohannes pluggar svenska på SFI och gör praktik. Liksom de övriga hyresgästerna har hon invandrat till Sverige relativt nyligen.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Hennes kontrakt var till början ett tillsvidarekontrakt, som omvandlades till rivningskontrakt i samband med att Uppsala kommun köpte Ulleråker av landstinget och beslutade att riva många av husen på området.

Det så kallade förlikningsavtalet mellan Bullret och Uppsala kommun gick ut den 30 november 2016.

Annons

– Det innebär att hyresgästernas andrahandsavtal också upphör, säger Anna Hallberg, jurist på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle som hjälpt hyresgästerna att reda ut vad som gäller.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

Enligt henne har hyresgästerna ingen rätt att bo kvar utan riskerar att bli avhysta av kronofogden på egen bekostnad.

– Bullret kan dock ha begått avtalsbrott genom att avtalen upphörde i förtid eller av fel anledning. Hyresgästerna har då möjlighet att driva en skadeståndsprocess mot Bullret, men det kostar pengar och frågan är om hyresgästerna har råd med det, säger hon.

Annons

Hem & Hyra har sökt Bullret fastigheter AB för en kommentar.

Läs ocksåBetalade ingen hyra på fem år – nu har dödsboet en kvarts miljon i hyresskuldSkattebetalarna i Göteborg har gått miste om en kvarts miljon. Samtidigt har stadens försuttit chansen att hyra ut ettrummaren i fem år, trots skenande bostadsbristen. Andra personer verkar dock ha bott gratis i lägenheten efter att den ursprunglige hyresgästen dog.
Läs också Jens Marcus och Ewa hotades av uppsägning – nu får de bo kvar: ”Underbart” Sonen Elijah sades upp när pappan dog hastigt – tvingas flytta från lägenheten där han vuxit upp 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.