Annons

50 miljoner i vinst för AB Bostaden i Umeå

Umeå ​Det går fortsatt bra för Norrlands största allmännytta. AB Bostaden gjorde en vinst efter skatt på 50 miljoner kronor 2010. – Det var ett bokslut som vi förväntat oss, men nu blir det några tuffa år framåt, säger Bernt Andersson, styrelseordförande i AB Bostaden.

​AB Bostaden går som tåget och kan redovisa ännu ett plusresultat. 50 miljoner kronor efter skatt, 68 miljoner före skatt, är resultatet för 2010. Och bostadsbolaget har ökat soliditeten md drygt 4,5 procent på fem år.

AB Bostadens ordförande, Bernt Andersson, ser dock stora kostnader torna upp sig på bolagets himmel de kommande åren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har ett mycket stort renoveringsbehov som vi inte kan skjuta på längre. Vi räknar med att vi måste avsätta cirka 40 miljoner kronor per år de närmsta åren för det. Det blir några tuffa år framöver för oss, säger Andersson.

Annons

Det är miljonprogramsområdena byggda på 60- och 70-talen som behöver renoveras. Stammar, badrum och fasader är några av de akuta behoven.

– Vi har ju börjat med Ålidhem där vi försöker hitta smarta lösningar som ska ta ner våra kostnader på längre sikt, vi hoppas att det ska mynna ut i något gott så vi vet hur vi ska prioritera, säger Andersson.

Annons
Läs ocksåBostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset

2009 låg årets resultat efter skatt på 120 miljoner, men i den summan ingick de försäkringspengar som Bostaden fick i samband med den stora branden på Geografigränd julen 2008 då 71 lägenheter totalförstördes. Återuppbyggandet påbörjades i oktober förra året och ska resultera i 137 nya lägenheter med inflyttning våren 2012.

Fakta: AB Bostadens bokslut för 2010


Resultatet för 2010 blev 50 miljoner kronor i vinst.
Omsättningen landade på 886 miljoner kronor.
Soliditeten ökade från 20,7 procent till 21,1 procent.
Uthyrningsgraden 2010 låg på 99,3 procent.
Hyresintäkter på bolagets lägenheter uppgick till 772 miljoner kronor.
166 nya lägenheter på Öbacka färdigställdes under året.
Under året har projektet ”Hållbara Ålidhem” sjösatts.

Läs också Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..." Rektor Galatia hyrde ut på deltid - nu mister hon sin lägenhet: "Visste inte att det var fel" Minussiffror för tre av länets allmännyttor Nytt tungt år för Jämtlands allmännytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.