HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

52 dagar sen med hyran – nu ryker hyreskontraktet

Halmstad Hyrorna kom in men alldeles för sent, mellan 25 och 52 dagar. Nu förlorar hyresgästen i Halmstad sitt hyreskontrakt.
Foto: Gry Ellebjerg
Sena hyror kan leda till uppsägning och flytt.

Det hände inte bara en gång utan flera. När Halmstadvärden presenterade fallet för hyresnämnden i Göteborg kunde de visa på att kvinnan hade varit minst 25 dagar sen med hyran fyra månader i rad, som mest 52 dagar.

I januari meddelades kvinnan att om hon inte började betala hyrorna i tid skulle hon sägas upp. Då samma mönster fortsatt sades hon upp i mars.

Läs ocksåHär regnar det in i trapphuset på sjätte våningen

Värden valde att driva ärendet i hyresnämnden och i juli kom nämnden med sitt beslut. Kvinnan förlorar sitt hyreskontrakt och flyttar hon inte har värdes rätta att avhysa henne.

I skälen till beslutet skriver nämnden bland annat att ”en av hyresgästens viktigaste förpliktelser är att i rätt tid betala hyran för lägenheten”.

Fakta: Så kan försenade hyror leda till uppsägning

Den som är mer än en vecka försenad med hyran kan sägas upp utan uppsägningstid. Man säger då att hyresrätten är förverkad.

Först ska vederbörande dock få ett meddelande om att hyresrätten kan fås tillbaka om hyran betalas inom tre veckor.

Betalas hyran några dagar för sent vid upprepade tillfällen kan hyresvärden också då säga upp hyresgästen.

Källa: Hyresgästföreningen

Läs också Skickade hundratals klagomål – var nära att mista bostaden Förlorar hyreskontraktet efter bråk med ex-man Hyresgäst har rätt till fungerande toalett För många katter i sin lägenhet– kvinna förlorar hyreskontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.