Annons

70 000 hyresgäster får höjda hyror i Stockholms allmännytta

Stockholm Nu är det klart. Hyrorna för Stockholms stads allmännyttor Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder höjs med 1,75 procent från 1 mars 2021. "En stor besvikelse för hyresgästerna", säger Käthe Eklund, förhandlingsstrateg, Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Foto: Linda Dahlin
Efter strandade hyresförhandlingar är det nu klart vilken hyra allmännyttans hyresgäster får 2021.

De lokala hyresförhandlingarna mellan de kommunala bostadsbolagen Familjebostäder, Stockholmshem, Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen Region Stockholm strandade i slutet av förra året, vilket Hem & Hyra tidigare rapporterat om.

De tre kommunala bostadsbolagen yrkade på 2,8 procent i hyreshöjning från den 1 januari 2021. Hyresgästföreningens motbud var en hyressänkning motsvarande -2,8 procent från 1 januari 2021.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Efter tuffa förhandlingar under drygt två månader avslutades förhandlingarna i december förra året, då parterna inte kunde komma överens. Då låg sista budet från Stockholms stads allmännyttor på 2,4 procent, ett bud som Hyresgästföreningen inte accepterade.

Förhandlingen lämnades därför över till Hyresmarknadskommittén, HMK, som inte heller kunde komma överens. Det avgörande beslutet lämnades i sin tur vidare till en oberoende skiljedomare som tog beslutet om 1,75 procents höjning från 1 mars 2021.

Den som har en hyra på till exempel 7 000 kronor i månaden får en hyreshöjning med 123 kronor i månaden. Du kan själv räkna ut din nya månadshyra genom att multiplicera din nuvarande hyra med 1,0175.

Läs ocksåStrandade hyresförhandlingar för Stockholms allmännytta

Det blir en månads retroaktiv höjning för hyresgästerna.

Annons

Käthe Eklund, förhandlingstrateg på Hyresgästföreningen Region Stockholm, säger att resultatet är förskräckligt på alla sätt och vis.

– Vi ser inte att det finns något motiv för att höja hyrorna i år. Det hade räckt med förra årets hyreshöjningar. Vi befinner oss i en lågkonjunktur som vi inte sett början på slutet av än. Att under dessa förhållanden yrka på hyreshöjningar som om det vore ett normalt år är förvånansvärt, säger hon.

Läs ocksåTrångbodda Järvabor extra sårbara i coronakrisen

Hon säger att Hyresgästföreningen är förvånade över att det blev en så pass hög hyreshöjning, trots coronaepidemin.

– Snittet i landet ligger på en procent.

Flera lokala hyresgästföreningar har gått ut med en vädjan om att frysa hyrorna för 2021 på grund av lågkonjunkturen. Men nu väntar i stället en hyreshöjning på 1,75 procent. Hyresgästföreningen Järva gick ut med en vädjan till bostadsbolagen om att vara solidariska med hyresgästerna med tanke på hur pandemin slår mot många av hyresgästerna:

”De boende, inte minst här i Järva, har drabbats hårt av corona och av den ekonomiska krisen som följt på pandemin. Många i våra stadsdelar har avlidit andra har insjuknat och flera har förlorat sina jobb.”, skriver Järvaföreningen i uttalandet.

Annons

– Hyresgästerna har drabbats mycket hårt av den ekonomiska krisen, och många förlorat sina jobb. Hyresvärdarna har däremot gått igenom krisen helt opåverkade, det är en av få branscher som inte drabbats alls. Att anse att 1,75 procent är rätt höjning är helt oförståeligt, säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdeligation för hyresgästerna i Svenska Bostäder.

Men bostadsbolagen försvarar höjningen.

– Den årliga hyreshöjningen används till att underhålla våra fastigheter och skapa trygga utemiljöer i våra bostadsområden. Våra hyresgäster är värda bra bostäder och bra service. I det ingår även en trygghet kring vilken hyra man ska betala för sin lägenhet. Det är därför bra att vi nu har ett besked att ge våra hyresgäster, säger Stefan Sandberg, vd på Svenska Bostäder i ett pressmeddelande.

– Jag är glad att vi nu har en överenskommelse så att våra hyresgäster vet vilken hyra de ska betala under 2021. Vårt yrkande var högre, men varje förhandling innebär också kompromissande. Nu kan vi istället ha fullt fokus på att fortsätta utveckla våra bostäder, säger Jonas Schneider, vd på Familjebostäder.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.